• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici iz RS blokirali granicu sa Srbijom

Autoprevoznici RS kamionima danas blokirali saobraćaj za teretna vozila na prelazu Karakaj sa Srbijom, ali puštaju autobuse i putnička vozila.

 Prevoznici iz RS blokirali granicu sa Srbijom Izvor: MONDO

Predsjednik Štrajkačkog odbora autoprevoznika regiona Birač Mladen Golić rekao je novinarima da se tom blokadom nastavlja mirni protest autoprevoznika u RS, jer su nezadovoljni pravilnikom o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika.

Golić je upozorio da će autoprevoznici iz RS blokirati sve granične prelaze i magistralne puteve ako to pitanje ne bude povoljno riješeno.

Autoprevoznici iz RS su dobili licence za obavljanje transporta od resornog ministarstva RS, koje važe do 2014. godine, ali je Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH uvelo nove, kao i depozit od 9.000 evra na koje nadležna banka da bi dala garanciju traži osam odsto kamate.

MINISTARSTVO: AUTOPREVOZNICI DA DOSTAVE PRIJEDLOG IZMJENA PRAVILNIKA

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH pozvalo je autoprevoznike iz Republike Srpske (RS) da dostave inicijativu, odnosno prijedlog za izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija.

Iz ministarstva navode da bi ove izmjene bilo moguće pokrenuti nakon donošenja novog Zakona o međunarodnom i međuentitetskom saobraćajnom prevozu koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

"Teze koje se plasiraju u javnost proteklih dana o uslovima za izdavanje licenci su potpune neistinite i imaju za cilj podizanje tenzija i politizovanje postupaka koji ne smiju biti predmet manipulacije grupe pojedinaca koji lične interese pokušavaju predstaviti kao javne", saopšteno je iz Kabineta ministra transporta i komunikacija BiH.

Iz ovog ministarstva navode da ovaj pravilnik nema izuzetaka po bilo kojem osnovu, što je slučaj i sa entitetskom pripadnošću podnosilaca zahtjeva.

"Stoga je teza o neravnopravnosti prevoznika iz Srpske apsolutno tendeciozna, o čemu jasno svjedoči veliki broj prevoznika čiji su zahtjevi okončani izdavanjem licence", ističe se u saopštenju.

Iz kabineta navode da je javnosti jasno da zahtjev prevoznika za stavljanje van snage ovog pravilnika podrazumijeva stavljanje van snage Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom saobraćaju, što nije u nadležnosti ovog ministarstva, pogotovo, ne ministra transporta i komunikacija.

"Takođe, želimo naglasiti činjenicu da Ministarstvo transporta i komunikacija ostaje otvoreno za sve konstruktivne prijedloge svih zainteresovanih strana, u što su uključeni i prevoznici koje svoje nezadovoljstvo izražavaju protestujući", dodaje se u saopštenju.

Prevoznici u RS počeli su juče proteste na više lokacija u RS, izražavajući nezadovoljstvo Pravilnikom o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija. Oni najavljuju preduzimanje radikalnijih mjera ukoliko institucije BiH ne private njihove zahtjev.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da sporni Pravilnik o licencama treba da pretrpi bitne izmjene i da su autoprevoznici iz RS, koji protestuju na saobraćajnicima, bili prinuđeni na ovaj korak kako bi izborili svoja prava, jer nisu ravnopravni sa kolegama u okruženju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE