• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: BiH će dobiti treći entitet

BiH može opstati samo kao federalna država sa tri ili četiri federalne jedinice, izjavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 Čović: BiH će dobiti treći entitet Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da BiH može opstati samo kao federalna država sa tri ili četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila Republika Srpska, a druga hrvatska sa Mostarom kao glavnim gradom.

On je istakao da ima i bošnjačkih političkih partija koje shvataju da je federalizacija jedino rješenje za opstanak BiH, jer bi se na taj način sva pažnja okrenula na druge teme, poput ekonomskih i spriječilo bi se da brojniji narod na bilo koji način ugrozi poziciju drugog ili trećeg naroda.

Govoreći o izboru Željka Komšića iz SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je za "Nezavisne novine" u izdanju od subote rekao da je to bio najveći udar na BiH od Dejtona, navodeći da je na sličan način pokušano da se utiče i na izbor srpskog člana Predsjedništva.

"To je do te mjere brutalno drsko da ja nisam vidio organizovanijeg napada na BiH do ovoga što je uradio SDP. To je, prije svega, napad na BiH i rušenje BiH, duha Dejtona, koji govori o konstitutivnosti i suverenitetu i jednakosti sva tri naroda. Oni koji su tako nešto zamislili djelimično su uspjeli, ali u završnici su napravili najveću štetu sebi i svom narodu", ocijenio je Čović.

On je ponovo pozvao sve hrvatske stranke u BiH da se okupe oko HDZ-a BiH, kao vodeće partije s najvećim izbornim rezultatom, "kako bi na isti način gradili budućnost Hrvata kao ravnopravnog naroda u BiH", a poziv za zajedništvo uputio je i Srbima.

"Poziv se odnosi apsolutno i prema Srbima. (Predsjednik SNSD-a) Milorad Dodik i ja smo već davno dogovorili jedan orijentir, jer je bilo naznaka za tako nešto i da jasno zamišljamo našu dugoročnu politiku, kada su u pitaju srpski i hrvatski narod, ali ne samo oni", rekao je Čović, ističući da ima i Bošnjaka koji su ogorčeni izborom Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da će budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH sigurno biti Hrvat, odnosno neko iz HDZ-a, jer je stranka dobila više od 60 odsto podrške hrvatskog naroda, navodeći da je i njegovo ime u opciji za tu funkciju.

Na pitanje koga vidi kao poželjne partnere u vlasti, Čović je rekao da razgovara sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i sa nekim bošnjačkim partijama.

"Siguran sam da ću u narednih deset dana završiti čitav serijal razgovora koji će biti s tim bošnjačkim strankama, ali prije toga želim razgovarati s hrvatskim strankama. Nadam se da ćemo se oko 20. oktobra SNSD i HDZ sresti u Mostaru i moguće je da na te razgovore pozovemo i te Bošnjake, ali to trebam još sa Dodikom dogovoriti", dodao je Čović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE