• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Srpske interese zastupa samo pet delegata

Srpske stranke u Parlamentu FBiH imaće samo pet poslanika, dok će ostale "podobne" Srbe ponovo delegirati bošnjačke stranke, čije sjedište je u FBiH.

 FBiH: Srpske interese zastupa samo pet delegata Izvor: MONDO

"To praktično znači da će se za prava srpskog naroda u Klubu Srba Parlamenta FBiH zalagati samo pet delegata, dok će ostali, kao i do sada, zastupati interese stranaka iz kojih dolaze", rekao je za "Glas Srpske" delegat SNSD-a u Domu naroda FBiH Slobodan Zivlak.

On je istakao da je i do sada saradnja u Klubu Srba federalnog Parlamenta bila nikakva.

"Ono što su srpskim delegatima iz SDP-a, SBiH i ostalih bošnjačkih stranaka naručili stranački šefovi, oni su tako i radili i glasali", rekao je Zivlak.

On je dodao da se Srbi u Klubu u prošlom mandatu nisu mogli dogovoriti ni oko srpskih obilježja na grbu FBiH.

Održali su 22 sjednice i sastanka, Srbi iz stranaka registrovanih u RS tražili su da na obilježju budu "ocila" i imali podršku za to od Hrvata. Međutim "podobni" Srbi iz SDP-a i SBiH bili su i protiv toga.

"Najviše Srba u prošlom sazivu bilo je iz SDP-a i oni su radili ono što im je govorio stranački šef Zlatko Lagumdžija", rekao je Zivlak.

U Klubu Srba njih sedam bilo je iz SDP-a, četiri iz SNSD-a, tri iz stranke "Radom za boljitak" i po jedan iz SBiH i Patriotskog bloka BOSS - SDU BiH, te jedan nezavisni kandidat.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, po Ustavu, predviđeno je da budu četiri Srbina, a nosilac liste SNSD-a za kompenzacione mandate za Predstavnički dom Parlamenta BiH Velimir Kunić rekao je da očekuje da u ovom tijelu u sljedećem sazivu bude on i tri kandidata iz SDP-a.

"Ipak, do konačnih rezultata teško je i komentarisati ko će iz koje stranke biti u Parlamentu FBiH", rekao je Kunić.

On je dodao da očekuje da će svih pet srpskih kandidata, četiri iz SNSD-a i jedan iz DNS-a, iz Kantonalne skupštine Kantona deset ući i u Dom naroda Parlamenta FBiH. On tvrdi da u ostalim kantonima neće biti dovoljno Srba da bi mogli biti delegirani u Dom naroda.

"Po Ustavu je predviđeno tačno koliko koji kanton delegira predstavnika i, ako nema dovoljno Srba, onda oni mogu biti iz bošnjačkih ili hrvatskih stranaka koje imaju nekoga iz reda srpskog naroda", rekao je Kunić.

On je dodao da je najbolji rezultat SNSD ostvario u Kantonu 10, gdje će u kantonalnoj Skupštini imati tri, a možda i četiri poslanika iz SNSD-a.

"Trebalo bi i da imamo direktan mandat u Parlamentu FBiH. Postoji još izvjesna šansa da uđemo i u Skupštinu Podrinjskog kantona, gdje bismo imali jedan mandat", rekao je Velimir Kunić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE