• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici nastavili blokadu granice

Prevoznici iz Republike Srpske nastavili su i danas blokadu puteva i carinskih terminala, nezadovoljni izmenama pravilnika za izdavanje licenci za međunarodni transport.

 Prevoznici nastavili blokadu granice Izvor: MONDO

Predsjednik Skupštine udruženja i štrajkačkog odbora prevoznika Nikola Grbić rekao je da se trenutno na putevima RS nalazi oko 1.200 kamiona, koji će ostati na graničnim prelazima i putevima do konačnog rješenja, koje očekuju od Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Izdavanje licenci za međunarodni transport dodjeljivala su entitetska ministarstva za saobraćaj i komunikacije, ali je ove godine Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izmijenilo pravilnik, na osnovu kojeg se sada licence izdaju na državnom nivou.

Udruženje prevoznika iz RS traži da se licence, koje se od ove godine izdaju na nivou BiH, ukinu i vrate u nadležnost entiteta.

Vozači, okupljeni u blizini graničnog prelaza Gradiška i na carinskom terminalu, kazali su da su odlučni u namjeri da blokiraju puteve dok se ne izmijeni, poništi ili stavi van snage pravilnik o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza, javljaju lokalni mediji.

Na carinski terminal u Gradiški propuštaju se samo kamioni s manjim teretom, odnosno kvarljivom robom, kao i stokom.

Istovremeno, na magistralnom putu prema Banjaluci i na ulazu u Gradišku nalazi se oko 270 parkiranih teretnih vozila, a saobraćaj se, uz asistenciju policije, odvija dosta otežano.

Na graničnom prelazu saobraćaj se odvija uz duža zadržavanja, dok je teretni u prekidu.

Prevoznici iz RS tvrde da su spornim pravilnikom, koji je počeo da se primjenjuje 8. oktobra, nametnute dodatne finansijske obaveze koje ne mogu da podnesu i kakve ne poznaje praksa u ovoj oblasti u evropskim i zemljama okruženja.

Oni tvrde da je, umjesto priznavanja postojećih kvalifikacija za dobijanje licenci, nametnuta "edukacija", koja se kreće i do 2.500 konvertibilnih maraka.

Podršku prevoznicima dao je i Milorad Dodik, kao i ministar saobraćaja i komunikacija RS Nedeljko Čubrilović.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE