• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešton-File: Formirati odgovorne vlasti

BiH potrebni funkcionalni organi vlasti, dublje reforme i konstruktivan dijalog koji će da omoguće konsenzus širom BiH, poručili Eštonova i File.

 Ešton-File: Formirati odgovorne vlasti Izvor: MONDO

EU očekuje da u BiH nakon izbora budu formirane odgovorne vlasti koje ispunjavaju obećanja i lidere koji su spremni da naprave teške kompromise koji su nekada potrebni za približavanje Uniji, navodi se u zajedničkom autorskom tekstu visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton i evropskog komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Filea.

Oni u autorskom tekstu za "Dnevni avaz" navode da će EU ocijeniti novoizabrane lidere BiH na osnovu njihovih djela, a ne samo na osnovu njihovih riječi.

"Ostvareno je malo napretka na programu reformi. Izgubljeno je previše šansi. Kako bi se približili članstvu u EU, politički lideri moraće da se pozabave preostalim nesipunjenim prioritetima i urgentno ih rješavaju", poručili su Eštonova i File.

Oni smatraju da je od ključnog značaja da bude postignut brz dogovor o formiranju novih vlasti, jer je već izgubljeno mnogo vremena.

"BiH su potrebni funkcionalni organi vlasti, dublje reforme i konstruktivan dijalog koji će da omoguće konsenzus širom BiH", poručili su Eštonova i File.

Podsjećajući da je pokazano izuzetno mnogo političke volje i sposobnosti da bude postignut konsenzus kako bi bili ispunjeni uslovi iz mape puta za viznu liberalizaciju i da su rezultati jasni, Eštonova i File ističu da je isti takav pristup potrebno primjeniti i u drugim oblastima.

"Što prije budu formirani novi organi vlasti, prije će se moći prihvatiti ozbiljnog posla sa zajedničkim ciljem da bude obezbijeđen uspjeh BiH. EU će nastaviti da energično i aktivno pomaže novoizabranim vlastima u BiH da zemlju vrate na put reformi i napretka koji vodi ka integraciji u EU. Ali, mi možemo samo pomoći; pravi
posao mora da uradi BiH", konstatovali su Eštonova i File.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE