• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeftinu uvoznu robu niko ne kontroliše

Domaće tržište preplavljeno je jeftinom robom iz Kine i Indije, često sumnjivog kvaliteta koju u BiH niko ne kontroliše.

 Jeftinu uvoznu robu niko ne kontroliše Izvor: MONDO

Kvalitet jeftine odjeće i obuće iz Kine i Indije koja se uvozi u BiH niko ne kontroliše iako je za devet mjeseci ove godine iz dvije zemlje uvezeno robe u vrijednosti od 192 miliona maraka.

Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić kaže da za odjeću i obuću iz uvoza nisu propisani posebni uslovi zdravstvene ispravnosti kao za druge predmete opšte upotrebe, kao što su igračke, posuđe ili higijenska sredstva,piše Glas Srpske.

"Provjeravaju se samo podaci iz dokumentacije koja prati ove proizvode, odnosno porijeklo i sertifikati koji prate robu u prometu na tržištu" istakao je Miljić i dodao da jeftina odjeća i obuća, iako je možda nekvalitetna, ne mora da bude i štetna za upotrebu.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže da je za devet mjeseci ove godine iz Kine u BiH uvezeno 54.391 tona razne robe u vrijednosti od 183 miliona maraka. Iz Indije je u ovom periodu uvezeno 2.465 tona robe u vrijednosti od devet miliona maraka.

Republički tržišni inspektor Zoran Vučkovac naglasio je da je Zakonom o zaštiti potrošača BiH definisano da proizvodi namijenjeni potrošačima moraju imati deklaraciju u skladu sa zakonom, tehničkim i drugim propisima.

"Deklaracija je obavezna za svaki proizvod, a ona mora da sadrži ime pod kojim se proizvod prodaje, tip ili model proizvoda, ime i punu adresu proizvođača, a za uvozne proizvode ime i sjedište uvoznika, te zemlju porijekla" kazao je Vučkovac.

On je rekao da je Zakonom o zaštiti potrošača za trgovce koji prodaju robu bez deklaracije predviđena novčana kazna u iznosu od 2.500 do 5.500 maraka.

"Ako je trgovac pravno lice, kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 500 do 1.000 maraka" kazao je Vučkovac.

Republički tržišni inspektor Zoran Vučkovac rekao je da su do kraja avgusta ove godine tržišni inspektori izvršili ukupno 3.828 kontrola, od čega je 2.751 kontrola izvršena u oblasti trgovine, a u oko 75 slučajeva konstatovane su nepravilnosti u vezi sa deklaracijom proizvoda.

" Zbog nepotpunih deklaracija, neposjedovanja garantnih listova i tehničkih uputstava, van prometa je do otklanjanja nedostataka stavljena roba u vrijednosti preko 425.000 maraka" dodao je Vučkovac.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE