• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reagovanja na oslobađanje Jurišića

Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut izrazio je zadovoljstvo odlukom Apelacionog suda u Beogradu o ukidanju prvostepene presude Iliji Jurišiću.

 Reagovanja na oslobađanje Jurišića Izvor: MONDO

Jurišić je bio osuđen od 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli.

"Odluka je pozitivna i jako dobra. On izlazi na slobodu i braniće se sa slobode. Najbitnije je da je Jurišić nakon 3,5 godine na slobodi", rekao je Arnaut novinarima nakon izricanja odluke Apelacionog suda u Beogradu.

On je ocijenio da je značajno to što je Apelacioni sud u Beogradu, odnosno drugostepeno vijeće, odlučilo da se predmet vrati na prvostepeni postupak zbog izvođenja još nekih dokaza i dodao da je time devalvirana sama optužnica.

Arnaut smatra da bi ti dokazi za koje Apelacioni sud smatra da nedostaju bili u Jurišićevu korist. Ambasador BiH u Srbiji je rekao da ne zna da li će Jurišić već danas otputovati za BiH, podsjećajući da on u Beogradu ima porodicu, odnosno sina.

On je istakao da je Ambasada BiH u Beogradu već spremila dokumenta za Jurišića ako mu zatrebaju, jer ne znaju da li on ima ličnu kartu i pasoš.

Arnaut je dodao da odluka Apelacionog suda govori o samoj presudi i optužnici i o tome na čemu su zasnovane, "odnosno govori o čuvenom sporazumu o povlačenju JNA iz BiH koji ne postoji, a na kojem je tužilac insistirao".

Đorđe Dozet, jedan od advokata Ilije Jurišića, rekao je da nije nezadovoljan današnjom odlukom Apelacioni sud u Beogradu, jer je njegov klijent, "konačno na slobodi" i istakao da ga formalno-pravno sada ništa ne obavezuje da se javi na sudski poziv iz Srbije.

On je danas u izjavi novinarima ocijenio da je "pobijedilo pravo nad silom" i da je to najznačajniji dio postupka, te dodao da je on očekivao konačnu oslobađajuću presudu Jurišiću.

Dozet smatra da tužilac u ovom slučaju neće odustati od gonjenja, iako na to ima pravo.

"Za svakog ko razmišlja pravno, bilo bi sasvim dovoljno obrazloženje Apelacionog suda da odustane od gonjenja, jer je rečeno šta je za ovaj sud u nekom budućem postupku značajno", rekao je Dozet.

Govoreći o ukidanju pritvora Jurišiću, Dozet je istakao da, formalno-pravno, Jurišića ništa ne obavezuje da se javi na svaki sudski poziv iz Srbije i da taj sud ne može narediti njegovo privođenje iz BiH.

"Ali Jurišića obavezuje njegov obraz i ono što je od početka govorio da želi da iz ovog suda izađe čistog obraza. Jurišić će to ispoštovati do kraja i izaći iz ovog suda čistog obraza", rekao je Dozet.

On je dodao da vraćanje na prvostepeni postupak znači ponovno saslušavanje svjedoka, ali ovog puta pred potpuno novim sudskim vijećem.

Tužilaštvo: Dokazaćemo da je Jurišić kriv

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokušaće da u novom suđenju dokaže krivicu Ilije Jurišića za napad na tuzlansku kolonu, jer želi da dobije odgovor ko je odgovoran za ubistvo više desetina vojnika JNA, izjavio je zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Sud je našao da su iskazi svjedoka protivrečni izjavama ljudi koji su bili na određenim funkcijama u to vreme. Tužilaštvo će pokušati da dokaže Jurišićevu krivicu", rekao je Vekarić.

Vekarić nije želio da komentariše današnju sudsku odluku Apelacionog suda.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas prvostepenu presudu od 12 godina izrečenu ranije Iliji Jurišiću za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli i vratio postupak na ponovno suđenje. Jurišiću je ukinut pritvor i dužan da se javi na poziv suda kada to bude potrebno.

Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE