• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klintonova pozvala na reforme u BiH

Američki državni sekretar Hilari Klinton pozvala je sve strane u Bosni i Hercegovini da prihvate političke reforme neophodne za ulazak u EU i NATO.

 Klintonova pozvala na reforme u BiH Izvor: MONDO

Govoreći u Sarajevu pred oko 700 studenata nekoliko fakulteta, koji su se okupili u Narodnom pozorištu, Klintonova je rekla da oni treba da "poguraju" svoje lidere da prihvate pravo multietničko društvo i založila se za stalnu američku podršku takvom cilju, prenio je AP.

Klintonova je ranije danas pozvala rukovodstvo BiH da članstvo te zemlje u EU bude njihov prioritet.
"Ove reforme su potrebne i njima i vašoj zemlji ukoliko ona želi da postane članica EU i NATO", rekla je Klintonova.

"Vaši susjedi su napravili korake u tom pravcu jer znaju da ne postoji bolji put da se postigne ekonomski rast i dugoročna stabilnost od ulaska u Evropu", dodala je američka državna sekretarka.

U govoru studentima ona je rekla i da je "sada trenutak da se ojačaju demokratske institucije, da se produbi mir među susedima i da se stvore uslovi za dugoročni politički, ekonomski i društveni napredak".

Ona je poručila da samo jedinstvena BiH ima podršku, te da niko neće podržati secesionizam bilo koje vrste. Klinton je istakla neophodnost ustavnih promjena, koje se ne mogu nametnuti spolja već treba da budu dogovor domaćih lidera, radi stvaranja efikasnije države.

Državni sekretar je istakla da je pomoć i podrška zapadnom Balkanu kamen-temeljac američke spoljne politike i podsjetila da su SAD od rata do sada uložile oko 1,5 milijardi dolara kao pomoć BiH.

Ona je izrazila zadovoljstvo dobrim odzivom birača na opštim izborima u BiH. Klintonova je do Narodnog pozorišta došla peške od zgrade Predsjedništva BiH a na tom putu su je pozdravljali okupljeni građani.

Klintonova je kasno sinoć doputovala u Sarajevo odakle počinje balkansku turneju, a u predsjedništvu je razgovarala sa članovima tog tijela Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

U Predsjedništvu BiH, Klintonova je istakla da "državno rukovodstvo treba da se ujedini radi prosperiteta države".

Hilari Klinton je danas u Sarajevu svečano otvorila novu zgradu ambasade SAD, koja je najveća na Balkanu i osma po veličini u Evropi. Otvaranju ambasade prisustvovali su gotovo svi političari BiH.

Klintonovu su na dolasku u Sarajevo dočekali ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, ambasador SAD u BiH Patrik Mun, generalni sekretar Predsedništva BiH Ranko Ninković i porodica Roberta Frejžera, koji je 1995. godine poginuo na Igmanu prilikom pokušaja ulaska u Sarajevu kada se prevrnuo transporter tokom dolaska na mirovne pregovore sa tadašnjim bošnjačkim rukovodstvom.

Alkalaj je rekao novinarima da dolazak Hilari Klinton na Balkan predstavlja dokaz da će SAD ostati angažovane i u BiH i na celom Balkanu. Posjeta Hilari Klinton jasan je signal da će Amerika i dalje podržavati evroatlantske integracije BiH i stajati iza nje kao i svih prethodnih godina - rekao je Alkalaj.

Boravak Hilari Klinton na aerodromu obezbjeđivale su jake policijske snage.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE