• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska među posljednjima u Evropi

Oko 90 odsto djece u RS nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem.

 Srpska među posljednjima u Evropi Izvor: MONDO

Prema tim parametrima Srpska je posljednja u Evropi, a jedan od načina prevazilaženja problema jeste partnerstvo sa privatnim sektorom, poručeno je sa okruglog stola "Predškolsko vaspitanje i obrazovanje u RS danas - mogućnosti i izazovi".

Sa okruglog stola, koji je organizovalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Savjet za djecu RS, istaknuto je da bi se trenutno diskriminisana djeca iz seoskih područja, djeca sa posebnim potrebama i djeca iz socijalno ugroženih porodica u predškolsko obrazovanje i vaspitanje mogla uključiti kroz kraće obuke koje bi bile posebno organizovane u selima ili mjestima u kojima trenutno nema vrtića.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Proko Dragsavljević rekao je da je porazna činjenica da 90 odsto djece nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, te da u 17 opština uopšte nema vrtića, ali da pri tome treba imati na umu ekonomsku situaciju u kojoj se RS nalazi.

"Vlada RS je apsolutno opredijeljenja za stvaranje boljih uslova za predškolsko obrazovanje i vaspitanje djece", rekao je Dragosavljević novinarima i naglasio da treba insistirati na stvaranju uslova za privatne vrtiće.

On je naglasio da upravo danas organizovani okrugli sto treba da pošalje poruku da je moguće izaći iz postojeće situacije i stvoriti bolje uslove za razvoj djece.

Prosvjetni inspektor i savjetnik u Republičkom pedagoškom zavodu Staka Nikolić rekla je da je predškolstvo oblast koja je uvijek bila u nekoj interresornoj nadležnosti različitih ministarstava, ali da je donošenjem Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predškolstvo postavljeno kao prvi i osnovni temelj cjelovitog sistema vaspitanja i obrazovanja.

"Teško je reći preporuke ali je sigurno da postoji mnogo načina kako da povećamo kapacitete objekata i broja djece u grupi i broja vaspitača. Vjerovatno postoji više načina, jedno od njih je sigurno partnerstvo sa privatnim sektorom", istakla je Nikolićeva.

Ona je dodala da privatni vrtići imaju višestruku korist kako za mlade vaspitače kojima će se obezbijediti posao, tako i za roditelje i djecu kojima će se osigurati pravo na zdravo odrastanje.

Predsjednik Savjeta za djecu RS Jovanka Nikolić istakla je da je današnji okrugli sto organizovan povodom obilježavanja "Dječije nedjelje", s ciljem da se otvori pitanje nedovoljnog obuhvata djece predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Ona je naglasila da će na okruglom stolu biti definisane preporuke ka Vladi RS kako bi se ukazalo na moguće mjere koje bi unaprijedile ovu oblast.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE