• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno svjedočenje Mirze Sabljice

U Haškom tribunalu danas je nastavljeno saslušanje Mirze Sabljice, nekadašnjeg forenzičkog balističara u Centru službi bezbjednosti Sarajeva, koji drugi dan svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

 Nastavljeno svjedočenje Mirze Sabljice Izvor: MONDO

Sabljica je učestovao u 60 istraga o snajperskim incidentima, od koji se desetak odnosi na snajpersku paljbu po tramvajima, kao i u istrazi o granatiranju pijace "Markale" 5. februara 1994. godine, u kome je poginulo više od 60, a ranjeno više od 140 ljudi.

Navode tužilaštva da je vatra otvorena s teritorije pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske RS, približno iz pravca sjever-sjeveroistok, Karadžić osporava tvrdnjom da je za napad odgovorna Armija BiH, s namjerom da izazove intervenciju međunarodnih snaga.

Od svjedoka je traženo da objasi metodologiju koja je primijenjena u istrazi o snajperskim i artiljerijskim incidentima, odnosno kakvi su proračuni vršeni prilikom određivanja odakle su projektili ispaljeni.

Karadžić je osporavao i nalaze u vezi sa incidentom od 4. februara 1994. godine, kada su na civile u naselju Dobrinja ispaljene tri minobacačke granate kalibra 120 milimetara. Jedna granata je pala ispred stambenog bloka u Ulici oslobodilaca Sarajeva, gdje je dijeljena humanitarna pomoć i gdje su djeca prisustovala vjerskoj nastavi. Druga i treća granata pale su među ljude na pijaci, iza stambenih zgrada u Ulici Mihajla Pupina i Oslobodilaca Sarajeva, kad je poginulo osam ljudi, 18 je ranjeno. Tužilaštvo tvrdi da je vatra otvorena s teritorije pod kontrolom SRK VRS, približno iz pravca istok.

Prema Karadžićevoj ocjeni, u mjerenjima u vezi sa ovim incidentima došlo je do "jedne od drastičnih grešaka tehnike". On je od svjedoka tražio da na mapi grada Sarajeva ucrta mjesta incidenata, kao i da odredi vrijeme kada je koja granata pala i po kom redoslijedu, kao i strane svijeta.

U vezi sa incidentom od 22. januara 1994. godine, tužilaštvo tvrdi da je vatra otvorena s teritorije pod kontrolom SRK, približno iz pravca zapad. Tog dana su na područje Alipašinog polja pale tri minobacačke granate, od kojih je prva pala na park iza stambenih zgrada u Geteovoj 3 (ranije Cetinjska ulica) i Bosanskoj ulici 4 (ranije Klare Cetkin). Druga i treća granata pale su ispred tih zgrada, gdje su se igrala djeca. Poginulo je šestoro djece, a petoro odraslih je ranjeno.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE