• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri stranaka u BiH o posjeti Hilari klinton

Lideri političkih stranaka iz BiH ocijenili su pozitivno posjetu državne sekretarke SAD Hilari Klinton Sarajevu.

 Lideri stranaka u BiH o posjeti Hilari klinton Izvor: MONDO

Predsjednik Socijaldemoratske partije Zlatko Lagumdžija je novinarima rekao da je Klintonova potvrdila konstantu američke politike prema BiH, dodavši da je jasno da SAD neće dopustiti nikakvu secesiju od BiH.

"Ovo je jasna poruka da ne treba razmišljati ni o kakvim secesionističkim scenarijima", kazao je Lagumdžija, koji je upozorio kako i unutar same zemlje postoji dovoljno snage da se moguća secesija spriječi ako to već ne bi učinila međunarodna zajednica.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, kako prenose loakalni mediji, kazao je da se sada može očekivati smirivanje strasti što bi onda trebalo omogućiti pronalaženje rješenja za postojeće probleme.

"SAD ostaje s nama, pomagaće nam, no mi moramo preuzeti odgovornost za rješavanje problema", kazao je Tihić.

Potpredsjednik HDZ Niko Lozančić je rekao da je ohrabren naznakama da će SAD ostati čvrsto uz BiH.

"Vjerujem da će nam to pomoći da BiH povedemo krupnim koracima ka evroatlantskim integracijama", kazao je Lozančić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da mu je državni sekretar SAD Hilari Klinton prenijela stav da u je BiH moguć dogovor samo domaćih političkih faktora dok Vašington može samo pomagati u pronalascima rješenja.

Dodik, koji je i lider SNSD, novinarima u Sarajevu je rekao da je to za njega nova situacija i dodao da je nakon posjete Klintonove BiH izrazito pojačana odgovornost domaćih lidera za dijalog, kao i kasnije donošenje određenih rješenja, pišu agencije.

Dodik je potvrdio da je od Klintonove, tokom kratkog susreta prilikom otvaranja zgrade Ambasade SAD u Sarajevu, zatražio da Vašington pomogne relaksaciju situacije BiH zatvaranjem OHR-a, jer je ovo tijelo remetilački faktor bilo kakvog dijaloga.

"Zatvaranje OHR-a je jedno od najvažnijih demokratskih pitanja, koje treba ostvariti što bi dalo novi impuls za dogovor u BiH", naveo je Dodik.

Govoreći o nedavnoj izjavi lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije da će ga "fizički spriječiti ukoliko bude blokirao ustavne promjene", Dodik je ocijenio da je takva prijetnja silom eliminiše Lagumdžiju kao bilo kakvog sagovornika. Dodik je konstatovao da je Lagumdžija još samo lider SDP-a BiH.

On je ponovio da je za SNSD od ustavnih promjena jedino prihvatljivo provođenje presude Suda u Strazburu, te prokomentarisao da "BiH nema vladu već Vijeće ministara i da je svojevrsna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da će tako i ostati".

Dodik je istakao da će tokom eventualnih ustavnih promjena predložiti ugrađivanje odredbe u Ustav, prema kojoj će svi konstituitivni narodi u BiH imati pravo na samoopredjeljenje, kao i da treba jačati izvorne entitetske nadležnosti.

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je stav američke administracije na čelu sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton da ustavne promjene u BiH moraju biti proizvod BiH, a da će SAD samo pomoći u tome.

"Nadam se da će buduće ustavne reforme omogućiti funkcionalnu državu, a nakon izbora bi trebalo relaksirati odnose u državi i baviti se pitanjima koja nam koriste, a ne koja nas svađaju", rekao je Izetbegović novinarima nakon obraćanja Klintonove tokom otvaranja nove američke Ambasade u Sarajevu.

On je dodao da nikome nije u interesu da u BiH nema penzija i plata, kao i da se odbijaju investicije, već je svima u interesu veće zapošljavanje, bolje zdravstvo, privlačenje investitora i stvaranje pozitivne atmosfere.

"Nadam se da su sve Dodikove i Čovićeve izjave o secesiji bile u funkciji izbora i da se takva priča neće nastaviti, jer to vodi u slijepu ulicu i mislim da će sljedećih mjeseci sve biti jasnije", dodao je Izetbegović, koji je i potpredsjednik SDA.

Američki državni sekretar Hilari Klinton kasno sinoć doputovala je u Sarajevo, gdje je jutros razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, studentima Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te otvorila novoizgrađenu zgradu američke Ambasade u krugu nekadašnje kasarne JNA "Maršal Tito".

Klintonova je započela posjetu Beogradu susretom sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Palati Srbija.

Poslije Sarajeva i Beograda, Klintonova će otputovati u Prištinu gdje će se sastati sa premijerom Hašimom Tačijem, vršiocem dužnosti predsjednika Jakupom Krasnićijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, a potom odlazi u Brisel.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE