• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na strani autoprevoznika

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da su opravdani zahtjevi prevoznika iz Srpske koji traže da se van snage stavi sporni pravilnik o licenciranju.

 Dodik na strani autoprevoznika Izvor: MONDO

Dodik je naglasi da nije prihvatljivo da oni u svojoj zemlji imaju rigoroznije uslove za obavljanje prevoza nego u zemljama Evropske unije.

Neophodno je donošenje novog pravilnika, a do tada je neophodno suspendovati primjenu postojećeg, koji je očigledno loš i neprovodiv, istakli su Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović na sastanku u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Izrazivši puno razumijevanje za zahtjeve prevoznika iz RS, Dodik je istakao da licence i uslovi na kojima insistira Ministarstvo transporta i komunikacija BiH nisu zahtijevani ni u jednoj od zemalja okruženja, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

"Očigledno je riječ o ličnim interesima koji za cilj imaju da na izmišljenim i nepotrebnim edukacijama i sertifikacijama ostvare materijalnu korist. Takođe, smatram da se radi o svjesnom pokušaju da se domaćim prevoznicima onemogući da budu konkurenti sa svojim kolegama u regionu", rekao Dodik.

Predstavnici Udruženja zahvalili su Dodiku za podršku i istakli da je njihova želja da štrajk bude okončan što prije i da mogu nesmetano da nastave sa radom, ali da je sva odgovornost na Ministarstvu transporta i komunikacija BiH koje se, i pored više pokušaja izmjene spornih odredbi, oglušilo o minimalne zahtjeve prevoznika iz RS i Federacije BiH.

Predsjednik Udruženja Nikola Grbić rekao je da će prevoznici iz RS, koji šest dana mirno protestuju, i dalje ostati na cestama. Nakon sastanka sa Dodikom i Čubrilovićem, Grbić je rekao da prevoznici imaju punu podršku premijera i svih institucija RS, ali da njihov problem treba rješavati u Sarajevu.
Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak, 7. oktobra, u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.

Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine važio je na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo, te se sada licence izdaju na nivou BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE