• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković i Bičakčić na slobodi!

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu Nedžad Branković i Edhem Bičakčić oslobođeni su optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

 Branković i Bičakčić na slobodi! Izvor: MONDO

Troškove suđenja snosiće budžetski korisnici, prenosi portal Sarajevo-x.com. U obrazloženju presuda, predsjedavajuća Sudskog vijeća rekla je da tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

"Sudska odluka se donosi na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu pretpostavki koje je tužilaštvo iznosilo tokom glavnog pretresa. Optužnica se bazirala na nezakonitim dokazima i bez vještaćenja po vještaku finansijske struke", stoji u obrazloženju presude.

Nekadašnji premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Edhem Bičakčić i Nedžad Branković, bivši direktor Energoinvesta, optuženi su za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kantonalni tužilac Džemal Karić rekao je kako su Bičakčić i Branković djelovali po prethodnom dogovoru s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi Brankoviću i tokom završnih riječi zatražio je osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Bičakčić je kao premijer u januaru 2000. godine potpisao odluku o rasporedu sredstava budžeta za stambena pitanja djelatnika u zakonodavnoj izvršnoj i sudskoj vlasti države BiH.

Prema tužbenim navodima, kupovinom spornog stana u sarajevskom naselju Ciglane budžet FBiH oštećen je za 114.000, a Energoinvest za 150.000 KM. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE