• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđene optužnice za Kalinovik

Sud BiH potvrdio optužnice protiv Spasoje Dodera, Milana Perića, Predrag Terzića i Aleksandra Cerovine za progon bošnjačkog stanovništva u Kalinoviku 1992.

 Potvrđene optužnice za Kalinovik Izvor: MONDO

Sud BiH potvrdio je optužnicu kojom se Spasoje Doder tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, dok se optuženi Milan Perić, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području opštine Kalinovik.

U saopštenju za javnost Suda BiH navodi se da je juče potvrđena optužnica u predmetu Milan Perić i drugi, kojom se Terzić, Cerovina, Doder i Perić terete da su od od juna do septembra 1992. godine, učinili i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva opštine Kalinovik.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Terzić i Cerovina, na dužnosti milicionera Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, a Doder i Perić na funkciji vođe patrolnog sektora, 25. juna 1992. godine, zajedno sa pripadnicima SJB Kalinovik i pripadnicima Vojske Srpske Republike BiH, izvršili napad na civilno bošnjačko stanovništvo u selima Jelašca i Vihovići.

Prilikom ovog napada slobode je lišeno 11 muškaraca Bošnjaka koji su kasnije nezakonito bili zatočeni u osnovnoj školi "Miladin Radojević" u Kalinoviku, u kojoj niko od zatočenih civila nije preživio.

Prema navodima optužnice, optuženi su 1. avgusta 1992. godine pod komandom Milana Perića sa ostalim pripadnicima Vojske Srpske Republike BiH, učestvovali u napadu na selo Jelašac, te lišili slobode civile Bošnjake, 16 žena i dvoje staraca.

Bošnjački civili su iz logora "Barutni magacin" prebačeni u osnovnu školu "Miladin Radojević" gdje je njih pet likvidirano dok su ostali razmijenjeni krajem avgusta 1992. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE