• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH uvodi elektronske potpise

Karticu za digitalno potpisivanje ima 7 841 službenik u BiH, a do kraja novembra imaće je svi službenici na svim nivoima vlasti.

 BiH uvodi elektronske potpise  Izvor: MONDO

Direktor Agencije za identifikacione dokumente,evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)Siniša Macan je rekao da je to omogućeno kroz projekat usavršavanja ključne javne infrastrukture koji je realizovan uz pomoć Evropske komisije, kroz predpristupne fondove.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci najavio realizaciju novog projekta konsolidacije sistema zaštite identifikacije građana koji će ojačati mrežu prenosa podataka za organe unutrašnjih poslova i organe koji izdaju dokumenta, uključujući sudove, tužilaštva i policiju.

„Očekujemo da će do kraja novembra svaki službinik imati karticu za digitalno potpisivanje i da će sve aktivnosti koje on radi biti mnogo bolje i mnogo sigurnije“, rekao je Macan.

Prema njegovim riječima, u BiH je za godinu dana izdato 330 000 biometrijskih pasoša.

"Ovaj sistem je pokazao da je stabilan, siguran i da dobro funkcioniše", rekao je Macan.

Direktor banjalučke kompanije "Lanako" Nebojša Ninić pojasnio je novinarima da uvođenje digitalnog potpisa omogućava elektronsko poslovanje u organima BiH, što bi uskoro trebalo biti omogućeno i građanima i privrednicima BiH.

„Implementacija ovog projekta predstavlja prekretnicu u informatičkom smislu i omogućava nam da se svjetlosnu godinu približimo Evropi i svijetu u informatičkom smislu i da dođemo na korak do evropskih standarda i mogućnosti“, zaključio je Ninić.

On je naveo da će građani kroz implementaciju ovog projekta moći izvaditi lične dokumente i glasati iz kuće, te kupovati elektronskim putem.

Šef Sektora Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove, reformu javne uprave i socijalni razvoj Delegacije EU u BiH Maria Farar Hokli rekla je da je projekat koji se upravo završava izrađen u skladu sa Bijelom knjigom EU o zaštiti ličnih podataka, te da će se njegovom uspješnom realizacijom osigurati da pristup ličnim podacima bude bolje kanalisan i organizovan, što će dovesti do unapređenja nivoa sigurnosti nekolicine baza podataka.

Prema njenim riječima, ovi projekti predstavljaju podršku provođenju Strategije i Akcionog plana reforme javne uprave koja je od izuzetnog značaja za proces evropskih integracija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE