• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici iz RS prekinuli blokadu granica

Autoprevoznici iz Republike Srpske prekinuli su blokadu carinskih terminala i povukli se sa svih graničnih prelaza.

 Prevoznici iz RS prekinuli blokadu granica Izvor: MONDO

Ovo je rečeno Srni u srijedu uveče u Graničnoj policiji BiH.

Iz Granične policije BiH naveli su da je uspostavljen normalan saobraćaj na svim graničnim prelazima na kojima su bili autoprevoznici iz RS.

Nakon sedam dana mirnih protesta autoprevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS koji su nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu, danas je postignut dogovor da primjena tog pravilnika bude prolongirana do 30. juna naredne godine.

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović izjavio je danas da će se primjena Pravilnika o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza prolongirati do 30. juna naredne godine i da autoprevoznici iz RS prekidaju blokadu carinskih terminala.

"Sporazum koji smo postigli je veoma dobar i autoprevoznici iz RS se mogu vratiti obavljanju redovnih poslova", rekao je Vidović nakon sastanka sa predstavnicima štrajkačkog odbora autoprevoznika iz RS, ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem, federalnim ministrom prometa i komunikacija Nailom Šećkanovićem, predstavncima Spoljnotrgovinske komore BiH i Komore RS.

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović izjavio je danas da će primjena Pravilnika o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza biti prolongirana do 30. juna naredne godine i da autoprevoznici iz Republike Srpske (RS) prekidaju blokadu carinskih terminala.

"Sporazum koji smo postigli je veoma dobar i autoprevoznici iz RS se mogu vratiti obavljanju redovnih poslova", rekao je Vidović nakon sastanka sa predstavnicima štrajkačkog odbora autoprevoznika iz RS, ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem, federalnim ministrom saobraćaja i komunikacija Nailom Šećkanovićem, te predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i Privredne komore RS.

Vidović je konstatovao da Pravilnik ima manjkavosti i napomenuo da će biti formirana radna grupa koja bi do 1. decembra trebalo da sačini novi nacrt izmjena i dopuna Pravilnika.

"Odgađanje primjene Pravilnika može biti skraćeno ukoliko se sačini novi nacrt izmjena i dopuna tog dokumenta", istakao je Vidović.

Čubrilović je rekao da je postojeći Pravilnik o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza "izvor nezakonitih radnji".

"Time se trebaju baviti nadležne institucije. Žao mi je što su autoprevoznici iz RS štrajkom morali tražiti prava, ali je u ovom trenutku najvažnije što je dogovor postignut", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da su zbog štrajka autoprevoznika i blokada carinskih terminala posljedice po budžet velike, ali da će biti nadoknađene.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić naglasio je da su autoprevoznici iz RS željeli da se problem primjene Pravilnika riješi na bezbolan način.

"Samo smo tražili prava koja bi nam omogućila da živimo od svog rada. Na današnjem sastanku smo uradili dobar posao za RS i BiH", podvukao je Grbić.

On je izrazio nadu da se više neće ponoviti ovakva situacija i pozvao štrajkače da odblokiraju carinske terminale.

Kada su čuli za ovu odluku, autoprevoznici su počeli da se povlače sa graničnog prelaza Karakaj.

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak, 7. oktobra, u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.

Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine važio je na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo, te se sada licence izdaju na nivou BiH.

Autoprevoznici na graničnim prelazima Vardište, na putu Višegrad - Užice, i Uvac, na magistrali Rudo - Priboj, uklanjaju kamione sa granice nakon što su saznali da je postignut dogovor o spornom pravilniku o licenciranju.

U Vardištu se sa obje strane granice nalazi više od stotinu šlepera i kamiona sa prikolicama, a pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja iz Višegrada pomažu kamiondžijama da okrenu svoja vozila ili da ih upute preko graničnog prelaza.

Na prelazu Uvac iz pravca Rudog nalazi se desetak kamiona, dok iz pravca Priboja nema teretnih vozila, jer su vozači iz Srbije, kad su saznali za blokadu granice, izbjegavali ovaj prelaz.

Sa graničnog prelaza Gradiška povuklo se više od 50 odsto kamiona, a preostali će se povući tokom noći.

Teretna vozila su počela da prelaze preko granice, a saobraćaj, koji je usporen, reguliše policija kako bio olakšala njegovo odvijanje.

I granični prelaz u Šamcu je odblokiran.

Na graničnom prelazu Rača saobraćaj se odvija normalno, jer su se prevoznici, koji su bili u štrajku, odblokirali prelaz.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE