• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić se loše osjeća, prekinuto suđenje

Suđenje pred Haškim tribunalom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću prekinuto je zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

 Karadžić se loše osjeća, prekinuto suđenje Izvor: MONDO

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon odlučio je da, poslije skoro tri sata zasijedanja, prekine sjednicu pošto je odbrana upozorila da se Karadžić ne osjeća dobro i da je pod dejstvom lijekova.

Sudija je najprije predložio da se optuženi povuče, a da ga na današnjoj sjednici zastupa pravni savjetnik, ali je Karadžić to odbio i rekao da vjeruje da će moći da izdrži pošto su to što osjeća, "ostaci prehlade".

Zasijedanje je prekinuto po završetku ispitivanja balističkog stručnjaka Mirze Sabljice, koji je izjavio da je na mjestu eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale sproveo standardnu istragu i utvrdio pravac doleta projektila, ali da nije odredio upadni ugao, već da su to uradili drugi timovi.

U eksploziji granate na pijaci Markale 5. februara 1994. poginulo je 67 ljudi, a za taj napad je optužena Vojska Republike Srpske.

Sabljica, svjedok optužbe, rekao je da je na mjesto incidenta stigao par sati poslije napada i da je zatekao sve kao što je bilo u trenutku pada granate, osim što su bila odnesena tijela žrtava.

Njegova ekipa je locirala krater gdje je pao projektil, kalibra 120 milimetara, i poslije čišćenja površinskog sloja asfalta locirala je stabilizator, zabijen devet centimetara u asfalt, ali ga, po nalogu suda, nije dirala do dolaska UNPROFOR-a, čiji ga je pripadnik izvadio.

Sabljica je naveo da, koliko se sjeća, upadni ugao nije određen, a pravac doleta bio je 18 stepeni od sjevera ka sjeveroistoku, s tolerancijom od plus-minus pet stepeni. Granata je, prema njegovim riječima, eksplodirala u dodiru sa asfaltom.

Svjedok je naglasio da njegov tim nije utvrđivao odakle je doletjela granata, već da su to kasnije radile druge ekipe pošto je istraga nastavljena narednih dana i dodao da on, osim prvog dana, nije bio na terenu jer je završio svoj dio posla.

Sabljica je rekao da je drugo istraživanje predvodio sudski vještak Berko Zečević, profesor na mašinskom fakultetu, i da su je istragu sprovela i međunarodna ekipa, i napomenuo je da su mnogi nalazi ovih istraga bili identični.

On je kazao i da forenzičari nisu obavili posao na licu mjesta, već naknadno, u bolnici.

Na Karadžićevo pitanje zbog čega je isključen iz daljeg rada na terenu, Sabljica je rekao da ne zna, da nije nikad nikog pitao za to i da je njegova ekipa prvog dana završila svoj zadatak.

Sabljica, koji je radio kao balističar u Centru službi bezbjednosti u Sarajevu, svjedočio je pod svojim imenom i prezimenom, ali sa zaštićenim likom.

Suđenje Karadžiću bi trebalo da bude nastavljeno sutra.

Bivši predsjednik RS optužen je u dvije tačke za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE