• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"RAVNOPRAVNO" za žene na selu!

Gender Vlade RS i ove godine organizuje kampanju "RAVNOPRAVNO" za žene na selu!

 "RAVNOPRAVNO" za žene na selu! Izvor: MONDO

Kampanju "RAVNOPRAVNO za žene na selu!“ koju je Vlada Republike Srpske usvojila Gender centar provodi u cilju unapređenja položaja žena na selu u RS.

Udruženja žena iz Republike Srpske u saradnji sa Gender centrom Vlade Republike Srpske u periodu od 14 - 22. oktobra, 2010. godine, na terenu organizuju razne događaje u okviru kampanje "RAVNOPRAVNO za žene na selu!“.

Aktivnosti podrazumijevaju organizovanje okruglih stolova, javnih tribina, kulturnih događaja, te uličnih promocija na kojima će se građankama/građanima dijeliti jabuke i promotivni materijali kampanje.
Obilježavanjem 15. oktobra - svjetskog dana žena na selu i kampanjom "RAVNOPRAVNO za žene na selu!“, želi se ukazati na probleme žena na selu, na njihovu veoma značajnu ulogu, te obezbijediti njihovu vidljivost u društvu i unaprijediti njihov položaj..

Svjetski dan žena na selu ustanovljen je na Četvrtoj svjetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu 1995. godine, kada su se države obavezale da ženama na selu obezbijede ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama vlasti i učine vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.

Žene koje žive na selu čine 1,6 milijardi i predstavljaju jednu četvrtinu ukupne svjetske populacije. Iako žene čine više od polovine stanovništva Zemlje i učestvuju u proizvodnji i uzgoju 60-80 odsto hrane, žene na selu posjeduju samo dva odsto zemlje i ostvaruju samo jedan odsto od svih prihoda u poljoprivredi, što govori o izuzetno teškom položaju žena na selu.

Istovremeno, 2/3 nepismenih čine žene, a poslije 70-tih godina prošlog vijeka broj siromašnih žena u svijetu se udvostručio.

Gender centar Vlade Republike Srpske je 2009. godine, prvi put u Republici Srpskoj, obilježio 15. oktobar pokretanjem kampanje RAVNOPRAVNO ZA ŽENE NA SELU! namijenjene osvješćivanju javnosti o važnoj ulozi žena na selu.

Promotivni materijali uključuju plakate, informativne letke, novinske oglase, TV telop i radio džingl, majice i bedževe,  a  distribuirani su svim opštinama i gradovima, medijima, udruženjima žena iz svih krajeva Republike Srpske, za potrebe lokalnih promotivnih akcija.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE