• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžića "ubi" ventilator i hrana

Radovan Karadžić nije mogao danas da unakrsno ispituje svedoka pred Haškim tribunalom pošto se još nije dovoljno oporavio.

 Karadžića "ubi" ventilator i hrana Izvor: MONDO

Tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom nastavili su danas izvođenje dokaza o zločinima u Sarajevu, a Karadžić nije unakrsno ispitivao svjedoka zato što se, kako je rekao, ne osjeća dovoljno dobro.

Na pitanje predsjedavajućeg O Gon Kvona (O-gon Kwon) kako se oseća, Karadžić je rekao da mu je bolje nego juče, ali da nije dovoljno dobro da unakrsno ispita svjedoka optužbe Bogdana Vidovića, koji je u sudnicu uveden poslije jutrošnje proceduralne rasprave.

Prehladu, koju je juče pomenuo, zatraživši da se sudnica dodatno zagrije, Karadžić je danas pripisao ventilatoru iznad njegovog mjesta koji mu je "cijelog ljeta pravio probleme".

Ventilator koji je juče isključen, prema riječima Karadžića, izazvao je "užasne bolove" u "glavi, ramenom dijelu i kičmi" koji su se "širili na organe".

"Bio sam i usporen, što nije moje prirodno stanje", napomenuo je optuženi.

Karadžić je sudijama rekao i da je u pritvoru "poremetio način ishrane".

"Ovde sam došao savršenog zdravlja i laboratorijskih nalaza, a sada se to značajno pogoršava", naznačio je on.

Zastupnici optužbe uveli su, u nastavku procesa, u spis pisanu izjavu kriminalističkog tehničara sarajevske policije Bogdana Vidovića o tome šta je utvrđeno istragama o snajperskim i artiljerijskim napadima na Sarajevo u kojima je on učestvovao.

Po sažetku izjave, koji je pročitao tužilac, Vidović je taj posao radio od jeseni 1992., učestvujući i "znatnom broju istraga".

U pisanoj izjavi Vidović navodi da je, poslije snajperskog napada na tramvaj u kojem su 19. juna 1994. u centru Sarajeva ranjene tri osobe, utvrđeno da je vatra otvorena sa Grbavice, koja je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Svjedok je u izjavi opisao još nekoliko sličnih incidenata, kao i situaciju u kojoj se i sam našao na meti snajpera dok je sprovodio istragu.

Vidović je posvjedočio i da mu je oca 1992. ubila granata dok je nosio vodu ka njihovom stanu u centru Sarajeva. U okolini stana, po proceni svjedoka, palo je pedsedatak granata tokom rata 1992-95.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 18. oktobra, iskazom svedoka optužbe Dejvida Fostera. Optuženi, koji se brani sam, unakrsno će ispitati Bogdana Vidovića u sljedeću srijedu.

Bivši predsjednik RS optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE