• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ledeno doba" na Balkanu!

Sudeći po dugoročnim prognozama meteorologa pred nama je duga i hladna zima sa temperaturama i do minus 30 stepeni Celzijusa.

 "Ledeno doba" na Balkanu! Izvor: MONDO

Dugoročne vremenske prognoze danas nisu baš najbolje ostvarive, pa, ipak, prema podacima koje objavljuju pojedine meteorološke stanice, predstojeća zima bi mogla biti hladna i duga sa temperaturama i do minus 30 stepeni.

Sjeveroistok Evrope i veći dio Sibira u julu su bili pod uticajem, za taj prostor, nevjerovatno toplog vazduha, pa meteorolozi zimus očekuju žestoku reakciju tog ogromnog prostora, odnosno vrlo nepovoljan uticaj na zimske tempreture na velikom dijelu Starog kontinenta.

Prema prognozi referentne institucije Evropskog centra za srednjoročnu prognozu (ECMWF) iz Redinga kod Londona, u Evropi se ove zime očekuju ekstremno niske temperature od minus 40 u pojedinim djelovima Evrope a na Balkanu i do minus 30 stepeni!

Meteorolozi širom Evrope najavljuju vrlo hladnu zimu, a neki čak predviđaju i najhladniju u posljednjih 1000 godina. Takođe, najavljuje se i povećana količina padavina, što znači puno problema sa snijegom i ledom.

Balkansko područje čeka hladna zima, ali ne tako hladna kao u sjevernoj i zapadnoj Evropi, smatraju bugarski meteorolozi, dok Poljaci i Rusi, nakon analize podataka, najavljuju najhladniju zimu u posljednjih 1000 godina.

Do kraja oktobra očekuje se dosta padavina, predviđaju bugarski meteorlozi, a očekuje se i više snijega, koji će prouzrokovati neuobičajeno puno srednjomorskih ciklona.

Intenzivne padaline već su počele, a oktobar će biti hladniji i vlažniji od normalnog. I NOVEMBAR će na Balkanu biti hladan, sa padalinama od 30-60 litara po kvadratnom metru.

Manje padalina predviđa se jedino za sljedeće godine, dok će februar i mart također biti iznad prosjeka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE