• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demografi: BiH polako nestaje

BiH će za 20 godina imati 3,7 miliona stanovnika, što će predstavljati smanjenje od 18,4 odsto u odnosu na 4,5 miliona stanovnika iz 1989. godine.

 Demografi: BiH polako nestaje Izvor: MONDO

Prema izvještaju agencije "Euromonitor Internacional", broj svih populacija biće smanjen ispod 58 godina starosti.

Sarajevo će, prema pretpostavkama "Euromonitora", 2030. godine i dalje biti najveći grad sa populacijom od skoro 425 000 stanovnika.

Isti izvor navodi da je Brčko najbrže rastući grad, a broj njegovih stanovnika između 2010. i 2030. godine trebalo bi da poraste za 26,4 odsto.

Banjaluka će u 2030. godini imati blizu 225 000 stanovnika, a "Euromonitor" je ocjenjuje drugim najbrže rastućim gradom.

Zenica, Mostar, Bihać i Prijedor će 2030. godine biti gradovi sa manje stanovnika nego što su ih imali prije rata.

Demograf Ilijas Bošnjaković navodi da njegova istraživanja pokazuju da trenutno BiH ima oko četiri miliona stanovnika, a prema prijeratnim pretpostavkama ove godine ih je trebalo da bude oko 4,75 miliona, piše "Dnevni avaz".

"Ako sada nedostaje oko 750 000 stanovnika, to je veliki demografski gubitak i loš znak za budućnost zemlje. BiH se polako prazni, mlađe stanovništvo odlazi, starije ostaje, novo se ne rađa, pa je perspektiva veoma loša. Stanovništva nema i biće ga sve manje", upozorava Bošnjaković.

Razlog smanjenja broja stanovnika nije u mogućem smanjenju plodnosti nego ekonomski, jer dosta mladih se ne odlučuje na braka, a i ako se odluče ili ne žele da imaju djecu ili imaju samo jedno djete jer nemaju uslove.

"Euromonitor Internacional" jedan je od vodećih međunarodnih agencija za istraživanje tržišta, demografiju i međunarodne statistike. Svake godine provodi stotine istraživačkih projekata, a prisutan je u 80 zemalja širom svijeta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE