• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Đokić: Isplata odštete neizvjesna

Čelnici Vlade FBiH tvrde da još nisu upoznati sa sadržajem presude Suda u Strazburu u "slučaju Branimira Đokića"

 Slučaj Đokić: Isplata odštete neizvjesna Izvor: MONDO

Čelnici Vlade Federacije BiH (FBiH) još nisu upoznati sa sadržajem presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u "slučaju Branimira Đokića", niti znaju kada će ovom bivšem generalu Jugoslovenske narodne armije (JNA) isplatiti 65.000 evra, iako je pravosnažna presuda objavljena 4. oktobra.

Sud u Strazburu donio je pravosnažnu presudu da FBiH u roku od tri mjeseca isplati Đokiću 65.000 evra materijalne i nematerijalne štete. Ako FBiH novac ne uplati do predviđenog roka za ovu odštetu moraće plaćati i zatezne kamate, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od ponedjeljka.

Predsjednik federalne Vlade Mustafa Mujezinović tvrdi da presudu još nije dobio, zbog čega nije želio ni da je komentariše, tvrdeći da nema instrumenata za prinudnu naplatu.

Neposredno nakon donošenja presude, federalni premijer je rekao da će FBiH, ako presuda bude pravosnažna, doživjeti finansijski kolaps, jer u ovom entitetu ima oko 20.000 ovakvih stanova.

Predstavnik BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić istakla je da će FBiH, ukoliko Đokiću do kraja godine ne namiri štetu, morati plaćati zatezne kamate.

"Prema presudi, riječ je o običnoj kamatnoj stopi jednakoj najnižoj kreditnoj stopi Evropske centralne banke uvećane za tri odsto. Vladu FBiH smo o svemu ovome obavijestili. Čelnicima smo dostavili pismo u kojem smo im, osim presude i plaćanja odštete, dostavili i preporuku da sačine akcioni plan kako bi imali uvid u sve ovakve probleme i način njihovog rješavanja", istakla je Mijićeva.

Prema procjeni stručnjaka, ova kamata za BiH iznosiće do pet odsto.

Đokić je u avgustu 1998. godine podnio zahtjev za povrat stana u Sarajevu. Zahtjev je odbijen u martu 2008. godine, nakon čega se godinu kasnije žalio Evropskom sudu za ljudska prava. Sud je u maju donio prvostepenu presudu u korist Đokića.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE