• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka i Modina postali bratski gradovi

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i prvi čovjek izraelskog grada Modiina Haim Bibas potpisali su danas Sporazum o partnerstvu i bratimljenju ova dva grada.

 Banjaluka i Modina postali bratski gradovi Izvor: MONDO

"Dogovoreni su vrlo konkretni oblici saradnje i u narednih mjesec dana razmijenićemo konkretne programe. Mislim da ovaj sporazum ima veliku šansu da u potpunosti uspije i zaživi, a dominantno u oblasti prosvjete, kulture i privede", rekao je Davidović u telefonskoj izjavi Srni iz Izraela.

Izrazivši uvjerenje da će sporazum doprinijeti širenju saradnje ne samo između dva grada, već i između Republike Srpske (RS) i Izraela, Davidović je istakao da je jedan od najzaslužnijih za potpisivanje ovog sporazuma i predstavnik RS u Izraelu Arie Livne.

Današnjem potpisivanju sporazuma, između ostalih, prisustvovali su i Livne, nerezidentni ambasador Izraela u BiH David Koen i ambasador BiH u Izraelu Ivana Levi.

Stručni savjetnik Predstavništva RS u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je Srni da je ovo bratimljenje, koje je iniciralo Predstavništvo RS u Izraelu, prvo ovakve vrste među jedinicama lokalne uprave iz Izraela i BiH.

"Modiin je jedan od najviše rangiranih gradova Izraela po mnogim parametrima, među kojima i prosjek bruto-proizvoda, visokoobrazovanog stanovništva, zelenih površina i prostornog planiranja, te godišnje stope rasta. To je i konkretizacija i evoluiranje jednog od vidova saradnje poslije avgustovske posjete premijera RS Milorada Dodika Izraelu", naglasio je Nikolić.

Delegacija Grada Banjaluka danas završava višednevnu posjetu Izraelu, tokom koje je bilo upriličeno više prijema i susreta na kojima su prezentovani potencijali saradnje u oblasti privrede, komunalnih usluga i ekologije, prostornog planiranja, obrazovanja i sporta.

Banjalučka delegacija posjetila je i Muzej holokausta "Jad Vašem", u pratnji direktora Arhiva ove ustanove Sare Pećanac, nakon čega je položila vijence u Hali sjećanja svim žrtvama holokausta i žrtvama ustaškog sistema logora smrti Jasenovac.

Za delegaciju Banjaluke upriličen je i prijem kod patrijarha jerusalimskog Teofila Trećeg, koji je iskazao visok stepen poznavanja i razumijevanja prilika u RS, kao i položaja Srpske pravoslavne crkve u zemljama regiona.

Članovi delegacije poklonili su se u crkvi Svetog groba i obišli znamenitosti Starog grada Jerusalima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE