• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH epicentar "bijele" Al Kaide?

BiH je jedan od epicentara ekstremnih islamističkih krugova u Evropi, jer predstavlja centar potencijalnih terorista, takozvane bijele Al Kaide

 BiH epicentar "bijele" Al Kaide? Izvor: MONDO

Ovo je rekao profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti i član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Darko Trifunović.

"Odgovornost za to snose najviši zvaničnici BiH, pre svih bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, jer je on bio jedan od onih koji su početkom devedestih godina prošlog veka širom otvorili vrata radikalnim islamistima iz celog sveta", pojasnio je Trifunović.

Zajednički zaključak učesnika 10. Međunarodne konferencije o antiterorizmu, koja je u organizaciji izraelskog Instituta za antiterorizam održana u Hercliji, nadomak Tel Aviva, a na kojoj je, između ostalih, učestvovao i Trifunović, jeste da je Balkan nova adresa najmoćnije terorističke mreže današnjice Al Kaide, piše "Fokus" u izdanju od ponedjeljka.

Drugi član Ekspertskog tima Domagoj Margetić naglasio je da Al Kaida nastoji da Balkan pretvori u svoju novu bazu za dalje širenje prema Evropi, što joj je od samog osnivanja bio cilj.

On je naveo da su saudijski milioner Osama bin Laden i sljedbenici njegove ideje o širenju radikalnog islama "godinama pleli svoju mrežu, stvarajući ćelije, regrutujući nove članove, gradeći sopstvenu infrastrukturu na Balkanu". Margetić naglašava da je najveći dio te infrastrukture upravo u BiH, iako to sarajevske vlasti uporno negiraju i tvrde da su takva upozorenja tek puki pokušaj podmetanja bošnjačkom narodu.

Tvrdoglavo ponašanje zvaničnog Sarajeva, naglašava Margetić, već je poznato i međunarodnim stručnjacima, koji se više ne obaziru na njihove prozivke i negiranje stvarnih problema. Margetić je rekao da su on i drugi član Tima, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović, ukazali na pokušaj minimiziranja nedavnog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu, koji čak i neki zapadni zvaničnici, poput komandanta NATO štaba u Sarajevu generala Dejvida Enjarta, pokušavaju da predstave kao kriminalni čin pojedinca, a ne klasičan teroristički akt.

Analitičar Međuarodne analitičke mreže Ioanis Mikaletos nedavno je objavio studiju pod nazivom "Presjek radikalnog islamizma u Bosin", u kojoj podrobno opisuje proces radikalizacije bosanskih muslimana, širenje vehabijskog pokreta i regrutaciju novih boraca Al Kaide.

Prema informacijama dostupnim ekspertima za međunarodni terorizam, novac iz islamskih zemalja, koji je opran posredstvom humanitarnih organizacija, finansira religijsko obrazovanje najmanje 100 000 mladih bosanskih muslimana, napisao je grčki analitičar.

Anes Alić, iz Međunarodne mreže za bezbjednost, pominje bosanskog muslimanskog sveštenika Muhameda Porču, koji je bio na čelu džamije Al Tauhid u Beču od 1993. godine.

Obavještajne službe u BiH vjeruju da je on glavni izvor finansijske i ideološke podrške pokretu vehabija u BiH. S Porčom u direktnoj vezi je Nusret Imamović, neformalni vođa vehabija u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, koji posjeduje sajt putvjernika.com, na kojem se veliča džihad i broje poginuli Amerikanci u ratu protiv terorizma. On je prethodno privukao pažnju javnosti tvrdnjama na svom sajtu da islam ne zabranjuje samoubilačke napade i da ih treba koristiti u posebnim okolnostima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE