• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Silajdžić nam je nanio štetu

Novi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je Haris Silajdžić "pregovarao u stilu sve ili ništa, i dobijao ništa".

 Izetbegović: Silajdžić nam je nanio štetu Izvor: MONDO

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je politika njegovog prethodnika Harisa Silajdžića nanijela štetu BiH, a ideju o stvaranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH ocijenio je kao utopiju.

Prema Izetbegovićevoj ocjeni, Silajdžić "nije dobro procijenio efekte tvrde politike koju je vodio, pregovarao je u stilu sve ili ništa, i dobijao je ništa ili skoro ništa". "Reagovanja Amerikanaca, Evropljana i Srba koji žive u BiH nisu bila onakva kakva je očekivao, nije dobro procijenio. I to nas je koštalo", rekao je Izetbegović za beogradsku "Politiku".

Komentarišući najave stvaranja hrvatskog entiteta u BiH, Izetbegović je rekao da je to utopija. "Kad to nije moglo 1992., u onakvom rasporedu odnosa, zašto bi moglo 2010.", rekao je Izetbegović, ne objašnjavajući svoj stav.

Premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku Izetbegović zamjera "stalne prijetnje referendumima i razdruživanjem". "Dodik bi trebalo da prestane sa pričama koje su uvredljive i uz to potpuno nerealne, protivne Dejtonu, Ustavu BiH i interesu velesila", rekao je on.

"BiH nema alternativu kad je u pitanju priključenje EU, a na začelju je tog procesa. Za ove dvije anomalije krivi su lideri koji sebično svađaju narode, plaše ih, obećavaju nerealne nacionalne projekte, umjesto da se okrenu realnosti i budućnosti i naprave zajednički iskorak ka boljem životu", smatra Izetbegović.

Upitan kakav će biti efekat na saradnju Beograda i Sarajeva to što je srpski državni vrh na posljednjim izborima podržao Dodika, Izetbegović je podsjetio da predsjednik Srbije Boris Tadić podržava cjelovitost BiH, potpisnik je istambulske deklaracije, a i prijatelj je sa Miloradom Dodikom". "Podržava njegovu (Dodikovu) partiju u izborima, ali bitno je da ne podržava njegove izjave o referendumima i razdruživanju", dodao je Izetbegović.

Komentarišući najavu Hrvata da će stvoriti treći entitet sa hrvatskom većinom, sin Alije Izetbegović kaže da je to utopija. On smatra da nije sazrelo vrijeme da visoki predstavnik napusti BiH, na čemu insistira RS, a podržava Rusija, jer bi bez tog mehanizma arbitraže došlo do nerješivih blokada.

Što se tiče politike koju će voditi prema susjedima, Izetbegović kaže da će pokušati da popravi te odnose, ali da je "za dogovor potrebno dvoje".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE