• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi zatvor za žene u RS

U Istočnom Sarajevu biće građen zatvor za ženska lica, rekao je Srni ministar pravde RS Džerard Selman.

 Prvi zatvor za žene u RS Izvor: MONDO

"Sa međunarodnim donatorima svakodnevno razgovaramo i danas smo donijeli odluku da u Istočnom Sarajevu gradimo zatvor za ženska lica", rekao je Selman, podsjetivši da je u Srpskoj još prošle godine otvoren prvi i jedini maloljetnički zatvor u BiH.

On je naglasio da će sredstva za izgradnju ženskog zatvora biti odobrena i da će rukovodstvo Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Kula provesti tender i izabrati najboljeg izvođača. Selman očekuje da će taj dio posla, o kojem će Vladu RS upoznati na narednoj sjednici, biti završen do proljeća.

Selman je istakao da u okviru KPZ Kula postoji odjeljenje maloljetničkog zatvora koji ne ispunjava smještajne uslove, zbog čega se namjerava rekonstruisati jedan postojeći objekat.

"Pri tome će biti primijenjena sva pravila EU o smještaju ženskih lica'', istakao je Selman u Istočnom Sarajevu, gdje se održava dvodnevni seminar za lica koja rade na poslovima prestupništva mladih i krivičnopravne zaštite djece.

Selman rekao da je primjenom preventivnih mjera smanjen broj djela koja su počinili maloljetni delinkventi u Srpskoj, dok je u Federaciji BiH taj problem dosta izraženiji.

"Činjenica je da je maloljetnička delinkvencija izražena, ali mi smatramo da je ovim preventivnim mjerama došlo do njenog smanjenja na teritoriji RS", istakao je Selman.

Ministarstvo zdravlja donijelo je određene podzakonske akte koji su omogućili da centri za socijalni rad, te predškolske i školske ustanove u okviru Ministarstva prosvjete i kulture preventivno djeluju, rekao je Selman. U suzbijanju ovog problema učestvuje i MUP RS, a Ministarstvo pravde obezbijedilo je da pravosudne institucije i institucije u okviru izvršenja krivičnih sankcija spremno dočekaju rješavanje ovog problema.

Govoreći o Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, koji je donesen u februaru i predstavlja novinu u Srpskoj i BiH, Selman je rekao da je RS ispunila sve standarde prema evropskim zahtjevima u cilju donošenja zakona, ali i opremanja ustanova.

On je rekao da je ministarstvo bilo u obavezi da u roku od šest mjeseci donese podzakonske akte kako bi primjena zakona počela 1. januara naredne godine.

"Ministarstvo je ispunilo sve svoje obaveze, pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i načinu rada o postupanju sa maloljetnicima su usvojeni i u tom dijelu smo ispunili svoje uslove. Sada radimo na edukaciji predstavnika institucija koje će biti uključene u proces maloljetničke delikvencije", izjavio je Selman.

On je dodao da Ministarstvo pravde organizuje seminare u više gradova u RS, na kojima se o zakonu edukuju predstavnici MUP-a, centara za socijalni rad, predškolskih i školskih ustanova, kazneno-popravnih zavoda i drugih institucija.

Prvi od tri ciklusa edukacije predstavnika institucija, koja je već obavljena u opštinama na području Trebinja i Foče, nakon Istočnog Sarajeva, biće održan i u opštinama Doboj, Zvornik, Bijeljina, Prijedor, Mrkonjić Grad i Banjaluka.

Veliku podršku Ministarstvu pravde u realizaciji ovog projekta pružila je Kancelarija za kooperaciju i razvoj Ambasade Italije u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE