• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Granit": Nastavljeni protesti

I danas poslijepodne ispred "Granita" iz Jablanice okupilo se oko 300 nezadovoljnih radnika.

 Slučaj "Granit": Nastavljeni protesti Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović pozvao je nadležne organe u Federaciji (FBiH) i BiH da što prije "stave tačku" na slučaj firme "Granit" iz Jablanice i na taj način prekinu agoniju njenih radnika.

Sindikat traži da se imovina "Granita" vrati u posjed Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, te hitno povlačenje stečaja, vraćanje radnika na radna mjesta i postavljanje v.d. direktora i nadzornog odbora u ovoj firmi.

Iz Štrajkačkog odbora istakli su da se i danas u poslijepodnevnim časovima okupilo oko 300 radnika ispred ove firme, koji žele da na silu uđu u "Granit".

Bajramović je na konferenciji za novinare poručio da nikakvi pritisci sa strane neće uticati na sindikat i radnike da ne istraju do kraja, upozorivši na mogućnost da će se uskoro svi žitelji Jablanice okupiti i "doći da zaštite `Granit`".

On je naglasio da će sindikat podnijeti i krivične prijave protiv svih nadležnih koji su svojim nalozima prekoračili ovlaštenja i na taj način pokrenuli stečajni postupak.

Bajramović je istakao da najveću odgovornost ne nose institucije, "već pojedine persone", naročito stečajni sudija, ali da će sve tužbe sačekati nakon što se radnici vrate na posao.

Iz Štrajkačkog odbora izrazili su ogorčenje ponašanjem policije juče ujutro kada je u sukobima sa policijom povrijeđeno 18 - 20 radnika.

Ističu da je policija bila nekorektna prema njima jer nisu imali nikakvog naoružanja, te poručuju da jedino žele nastavak rada i sklanjanje sa ulice.

Radnici su izrazili i nezadovoljstvo reakcijom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH na jučerašnje sukobe, ocijenivši ove institucije nisu uradile svoj posao.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE