• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora o slučaju "Sejdić i Finci"

Radna grupa za provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" danas na sjednici u Sarajevu nije uspjela postići nikakav dogovor.

 Bez dogovora o slučaju "Sejdić i Finci"  Izvor: MONDO

Ovo je izjavila Srni članica radne grupe Dušanka Majkić.

"Predstavnicima Hrvata i Bošnjaka u Radnoj grupi nije stalo da se radi na provođenju presude već da se otvori široka lepeza ustavnih promjena, što je za nas srpske predstavnike neprihvatljivo", izjavila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, predstavnici Bošnjaka i Hrvata zagovarali su formiranje radnog tijela koje bi se intenzivno bavilo ustavnim promjenama umjesto da se fokusira na implementaciju presude Suda u Strazburu.

Ona je naglasila da će takav izvještaj Radna grupa proslijediti Savjetu ministara BiH, te napomenula da će se pitanjem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava vjerovatno baviti neka nova radna grupa nakon konstituisanja novog saziva Parlamentarne skupštine BiH.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 22. decembra prošle godine donio presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu i nemogućnosti da se građani BiH koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutitvna naroda kandiduju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Savjet ministara BiH donio je 9. marta odluku o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji se tiče provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE