• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Novi saziv parlamenta u novembru

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da će novi parlament Srpske biti vrlo brzo imenovan.

 Radojičić: Novi saziv parlamenta u novembru Izvor: MONDO

"Brzo" znači odmah poslije objavljivanja konačnih rezultata opštih izbora u BiH, izjavio je Radojičić, navodeći da je politička slika u RS jasno definisana i da neće biti problema pri formiranju vlasti.

"Mislim da će Narodna skupština RS već u novembru imati novi saziv, koji, s druge strane, i mora da započne zasjedanja, zbog obaveza kao što je usvajanje republičkog budžeta za narednu godinu", rekao je Radojičić za "Večernje novosti", te naveo da bi "volio da zaobiđe" funkciju predsjednika parlamenta Srpske, jer su "protekle četiri godine na tom mjestu bile veoma naporne".

List navodi da će lideri vladajuće koalicije u RS, koju čine SNSD, DNS i SP, danas održati prvi, zvanični sastanak o formiranju vlasti u RS na kojem će glavna tema biti uspostavljanje većine u Narodnoj skupštini RS i raspodjela izvršnih funkcija, kako bi Srpska, već u novembru, mogla da dobije novog premijera i vladu.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da ova stranka nije zvanično pregovarala o ulasku u postizborne koalicije i da će o tome odlučiti poslije konačnog objavljivanja izbornih rezultata.

Predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže za "Novosti", da će kod konstituisanja vlasti na nivou BiH biti velikih problema, i da se može desiti da se formira zakonodavna, ali ne i izvršna vlast.

"Prije svega, u Federaciji BiH će biti velikih problema u konstituisanju vlasti, jer je mnogo partija dobilo mandate, a između njih vlada politička netrpeljivost. To će se sigurno prijeneti i na državni nivo", objašnjava Majkićeva, dodajući da SNSD neće u vlast sa SDP-om.

Za "Nezavisne novine", izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić je rekao da SNSD i SDS neće praviti koaliciju na nivou RS, a da je matematička koalicija na državnom nivou moguća sa svima, osim sa SDP-om. "Bitno je da u Parlamentarnoj skupštini iz RS imamo deset poslanika i tu računamo na minimum patriotizma svih stranaka iz RS", rekao je Vasić.

Četiri najjače stranke u FBiH još nisu odlučile s kim će koalirati kako bi formirale vlast i parlamentarnu većinu. U ovim strankama kažu da su otvoreni za pregovore, ali da još nisu utvrdili s kim bi mogli sarađivati u naredne četiri godine. Prema nezvaničnim informacijama najpovoljniji partner za SDA je SDP BiH, pišu "Nezavisne".

Saša Čudić, budući poslanik SP-a u Narodnoj skupštini RS, kaže da će SP - PUP nastaviti saradnju sa svojim koalicionim partnerima SNSD-om i DNS-om, ali da će jače afirmisati socijalne politike.

Slobodan Nagradić iz PDP-a rekao je da je za sada rano govoriti o odnosima snaga u parlamentu Srpske, te naveo mogućnost da ova stranka bude najjača opoziciona stranka u Narodnoj skupštini RS ako SDS ode u koaliciju sa SNSD-om.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE