• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od optužnice protiv Nasera Orića?

Predstavnici nevladinih organizacija iz Republike Srpske tvrde da će istraga o zločinima Nasera Orića biti potpuno obustavljena, piše "Press RS".

 Ništa od optužnice protiv Nasera Orića? Izvor: MONDO

Nova optužnica protiv Nasera Orića nikad neće biti podignuta, jer je Tužilaštvo BiH taj predmet preuzelo samo da zataška dokaze bijeljinskog tužilaštva protiv zločinca iz Srebrenice, tvrde nevladine organizacije koje ukazuju da od aprila prošle godine, kada je slučaj „Orić" preuzelo Tužilaštvo BiH, nije objavljena nijedna informacija o tom predmetu, niti bilo ko pominje dokle je stigla istraga.

Izvor Pressa iz pravosuđa BiH ističe da je Tužilaštvo BiH na perfidan način uzelo slučaj Orić od bijeljinskog tužilaštva.

"Tužilaštvo iz Bijeljine je vodilo istragu, ispitivalo svjedoke, prikupljalo dokaze i sve je išlo u pravcu podizanja optužnice. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je tražilo predmet na uvid, nakon čega je u Bijeljinu stigla povratna informacija da oni mogu da nastave dalji rad. Međutim, kada je podizanje optužnice postalo izvjesno, Orićeva odbrana je izvršila pritisak na Tužilaštvo BiH da ponovo traži taj predmet na uvid, a onda je stigla nova informacija da Sarajevo potpuno preuzima slučaj. Dakle, stvari su ovde više nego jasne", objašnjava izvor Pressa.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz kaže da je namjera Tužilaštva BiH da ne goni Orića i previše očigledna.

"I oni su dio projekta po kojem Srbe treba prikazati kao agresore. O tome svjedoči i činjenica da Tužilaštvo BiH radi po principu 80-17-3, što su procenti osuđenih Srba, Hrvata i Bošnjaka. Otvaranje procesa protiv Orića bilo bi početak razbijanja takve slike i tog projekta. Vjerujem da će optužnica biti podignuta samo ako Tužilaštvo ne bude imalo kud. U protivnom, taj predmet će i dalje skupljati prašinu po ladicama Tužilaštva", uvjeren je Ćurguz.

On podsjeća da je Tužilaštvo u Bijeljini prikupilo nove dokaze i bilo na pragu podizanja optužnice.

"Međutim, čim su se pojavile naznake da će optužnica u Bijeljini biti podignuta i da će se razlikovati od one koju je sastavio Hag, iz Sarajeva su ekspresno preuzeli taj predmet. Nažalost, ne vidim da će se tu bilo šta završiti, kao što se ne završava ni slučaj Atifa Dudakovića, koji nam se proteklih nedjelja čak i smijao u lice sa predizbornih bilborda i tribina Stranke za BiH", kaže Ćurguz.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, takođe, sumnja da će optužnica protiv Orića biti podignuta. On ističe da to nipošto ne smije da se dozvoli, jer bi se gonjenjem Orića odmotalo klupko, pa bi na tapet došli i mnogo važniji igrači iz bošnjačkih redova, a ukazali bi se i krvavi tragovi njihove ratne prošlosti.

"Uvjeren sam da je taj predmet otet bijeljinskim tužiocima samo da bi se slučaj zataškao. To je još jedan dokaz da mali Hag, odnosno Tužilaštvo i Sud BiH, rade punom parom na novim presudama za Srbe, dok će bošnjački zločinci ostati zaboravljeni", upozorava Dukić.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da za novu optužnicu protiv Orića dokaza ima na pretek, ne samo zbog njegove komandne odgovornosti za šta mu je suđeno u Hagu, već i zbog činjenice da je lično učestvovao u brutalnim zločinima nad Srbima.

"Ako istraga i ne bude obustavljena, ubeđen sam da će slučaj godinama stajati u Tužilaštvu. Optužnica protiv Orića neće biti podignuta, a pravde neće biti za porodice oko 3.500 srpskih žrtava iz srebreničkog kraja", ocjenjuje Mitrović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE