• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Van Rompej: Jasna evropska perspektiva BiH

Evropska perspektiva BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana potpuno je jasna, smatra Van Rompej

 Van Rompej: Jasna evropska perspektiva BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej istakao je danas u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH da je evropska perspektiva BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana potpuno jasna, te da je regionalna saradnja veoma važna.

"Želim da vam prenesem poruku o evropskom angažmanu i jasan stav EU o BiH, odnosno da vas ohrabrim, nakon provedenih izbora, da prihvatite političke reforme", rekao je Van Rompej.

On je naglasio da dolazi period novih mogućnosti, u kojem je EU spremna da pruži pomoć, ali da je odgovornost na vlastima u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"U tom procesu su neophodni postepeni i pragmatični koraci, koji se odnose na popis stanovništva, promjene Ustava BiH u skladu sa evropskim standardima i liberalizaciju viznog režima, o čemu će se uskoro odlučivati i na Savjetu EU. To će pokazati značajan napredak i za sve građane BiH koja, u odnosu na zemlje regije, kasni", dodao je Van Rompej.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je da EU nije zaokružena bez zapadnog Balkana, jer i tu žive Evropljani, koji su u Evropu ugradili prošlost i tradiciju.

On je ponovio da je OHR smetnja razvoju demokratskih procesa i da se pitanje njegovog zatvaranja uz pomoć Evrope, mora uskoro rješavati, te istakao neophodnost ravnopravnog tretmana zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da OHR treba i dalje ostati u BiH sa ovlašćenjima koja ima sada, jer se javlja blokada u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je kreirala međunarodna zajednica.

On je naglasio da je neophodna promjena Ustava BiH kojom bi se ispoštovao Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji bi obezbjedio da BiH ide naprijed, navodi se u saopštenju.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da današnja posjeta znači ohrabrenje, te iznio uvjerenje da će se vlast u BiH konstituisati nakon ovih izbora na osnovu programa.

"Taj program treba pokrenuti strukturalne reforme, kako u pogledu evroatlantskih integracija, tako i na unutrašnjem planu, kada su u pitanju ustavne promjene, socijalni razvoj i drugo. Na taj način, novoformirana vlast će biti partner EU i NATO-a, koja preuzima obaveze i koja je potpuno spremna na regionalnu saradnju, ali na ravnopravnim osnovama, čime se ne može dovesti u pitanje suverenitet, dostojanstvo i dignitet BiH", rekao je Komšić.

Ranije danas, Van Rompej je u izjavi novinarima ohrabrio političare u BiH da prihvate političke reforme koje su potrebne na putu BiH ka EU.

"Vrijeme ističe, a napredak BiH sporiji je nego što se bilo ko nadao. Dok drugi iz regije napreduju ka EU, BiH ne bi smjela da zaostaje. To nije u interesu ni BiH ni regije ni EU'', naglasio je Van Rompej, poručivši da EU očekuje da tempo reformi bude održan, pa čak i ubrzan.

On je konstatovao da evropska integracija zapadnog Balkana ne može biti uspješna bez BiH.

Van Rompej je u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana sinoć stigao u BiH. Prethodno je juče posjetio Podgoricu i Skoplje, a nakon boravka u Sarajevu otputovaće u Tiranu i Ljubljanu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE