• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednak odnos Turske prema svima u BiH

Turska želi jednak odnos prema svim narodima u BiH, bez favorizovanja bilo koga, izjavio ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu.

 Jednak odnos Turske prema svima u BiH Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu konstatovali su danas da treba raditi na daljem unapređenju bilateralnih odnosa, a posebno na polju ekonomske saradnje.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS je saopšteno da su Radmanović i Davutoglu razgovarali o u situaciji u BiH i regionu zapadnog Balkana, te bilateralnim odnosima.

Radmanović je istakao da je trajno opredjeljenje BiH izgradnja dobrih odnosa sa svim zemljama regiona, među kojima značajnu ulogu ima Turska, te da je međusobne odnose potrebno graditi na bazi povjerenja i uvažavanja interesa svih strana u BiH.

Davutoglu je potvrdio opredjeljenje Turske da snažno radi na intenziviranju saradnje sa balkanskim zemljama, naglasivši da, kada je BiH u pitanju, njegova zemlja, želi jednak odnos prema svim narodima u BiH, bez favorizovanja bilo koga.

Tokom susreta sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem Davutoglu je naglasio da su ciljevi Turske, kada je ovaj prostor u pitanju mir, stabilnost, blagostanje i prosperitet.

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni. To svako mora poštivati, a članstvo u NATO će biti garant toga", istakao je Davutoglu i dodao da se BiH uvijek može osloniti na svaku vrstu pomoći.

Davutoglu je potvrdio da će Turska nastaviti da podržava aktivnu ulogu BiH u Savjetu bezbjednosti UN, kao i inače na multilateralnom planu.

Tokom sastanka Komšić i Davutoglu su potvrdili veoma razvijene i prijateljske odnose dvije zemlje, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Davutoglu je prenio Komšiću iskrene pozdrave i čestitke predsjednika Turske Abdulaha Gula i premijera Tajipa Erdogana na reizboru za člana Predsjedništva BiH.

Komšić je tokom susreta zahvalio za bezrezervnu podršku koju Turska pruža BiH.

Posebno je istakao da intenzivna zajednička saradnja, osim jačanja stabilnosti i položaja BiH, doprinosi stabilnosti balkanskog regiona i ubrzava put ka evroatlanskim integracijama.

Incko - Davutoglu: Hitno usvojiti zakon o popis

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je danas da BiH hitno mora usvojiti zakonske regulative za popis stanovništva na cijeloj teritoriji 2011. godine i uskladiti Ustav sa Evropskom konvencijom za ljudska prava, kao uslove za približavanje EU.

"Izbori pružaju političarima priliku za novi početak, a birači su izašli na izbore kako bi izabrali lidere za sljedeće četiri godine i one stranke koje su dobile njihovu podršku imaju obavezu da hitno formiraju vlasti koje će riješiti izazove sa kojima se BiH suočava", rekao je Incko na sastanku sa turskim ministrom inostranih poslova Ahmetom Davutogluom.

Incko je istakao da, osim hitnih ekonomskih reformi koje će pomoći da se privuku investicije i smanji nezaposlenost, postoji neposredna potreba za rješavanjem neispunjenih uslova za tranziciju OHR-a, uključujući ispunjenje ciljeva u vezi sa državnom i vojnom imovinom, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je dodao da je potrebno što prije uspostaviti vlast i rješavati hitne prioritete, jer ne bi trebalo gubiti vrijeme, jer građani BiH žele novi početak nakon nedavnih izbora.

Visoki predstavnik u BiH pohvalio je konstruktivan pristup Turske rješavanju dugo prisutnih problema u regionu i BiH i dodao da se ozbiljni izazovi sa kojima se suočava BiH mogu otkloniti ukoliko lideri budu spremni na postizanje kompromisa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE