• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Dodiku predajem stabilnu Srpsku

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izrazio je uvjerenje da je tokom mandata učinio sve što je bilo moguće u okviru njegovih ustavnih i zakonskih ovlaštenja i da Miloradu Dodiku predaje stabilnu Srpsku.

 Kuzmanović: Dodiku predajem stabilnu Srpsku Izvor: MONDO

Kuzmanović vjeruje da će Dodik, kao iskusan političar, znati veoma dobro da vodi i predstavlja RS.

On je za sutrašnji "Fokus" ocijenio da se moglo i više učiniti, jer se uvijek može više i bolje i dodao da je bio limitiran ustavnim i zakonskim okvirom ovlaštenja predsjednika RS, ali mnogo više ukupnom opštom političkom situacijom u BiH, koju su nametnuli međunarodni faktori.

"Ta situacija nalagala je ne samo meni, nego i svim izabranim predstavnicima RS, da se više bave političkim pitanjima od kojih građani često nemaju mnogo praktične koristi. Žao mi je što nismo imali više vremena i prostora da se bavimo rješavanjem ekonomsko-socijalnih pitanja, mada smatram da smo u postojećim političkim i ekonomskim okolnostima uspjeli da odgovorimo na najveće izazove s kojima smo kao entitet i društvo bili suočeni", kaže Kuzmanović.

Kao najvažniji posao koji je uradio Kuzmanović je naveo predstavljanje RS u svijetu i sastanke s brojnim predsjednicima, kao otvaranje mogućnosti međusobne saradnje, ali i promovisanja RS u svijetu, poboljšanja njenog imidža i afirmacije u javnosti tih država.

Govoreći o unutrašnjem planu, Kuzmanović kao najznačajniji rezultat rada istakao svoj angažman u visokom stepenu saglasnosti i sinhronizacije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, ali bez međusobnog zadiranja u ingerencije.

" To je rezultovalo i zajedničkim nastupom ili visokim stepenom saglasnosti u ključnim pitanjima od interesa za RS i njene građane. Važno je bilo usvajanje Deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS, koja ostaje kao institucionalni i pravni okvir u kojem će se kretati predstavnici RS prilikom budućih razgovora o ovoj značajnoj problematici", rekao je odlazeći predsjednik RS.

Govoreći o obavezama koje na domaćem i međunarodnom planu stoje pred Dodikom kao novoizabranim predsjedikom RS, Kuzmanović je naveo političku i ekonomsku stabilizaciju RS i učvršćenje njene dejtonske pozicije, a na međunarodnom planu ostvarivanje kontakata s relevantnim političkim i ekonomskim subjektima i privlačenjem što više stranih investitora.

On je ponovio da RS neće pristati na bilo kakvo redukovanje entitetskog glasanja ili mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Ono što ohrabruje su izjave, naročito stranih diplomata angažovanih u BiH, da međunarodna zajednica neće nametati bilo kakva rješenja, odnosno da će podržati sva rješenja o kojima se dogovore legitimni predstavnici vlasti u BiH. Nadam se da će tako i biti i da više nećemo biti suočeni da nekakvim ad hok konferencijama i pregovorima na kojima su nuđena gotova rješenja", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je upozorio da bi eventualno ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH otvorilo mogućnost majorizacije jednog ili dva konstitutivna naroda nad trećim konstitutivnim narodom.

"Time bi bili stvoreni uslovi da predstavnici Bošnjaka i Hrvata iz Federacije BiH preglasaju predstavnike Srba u državnom parlamentu. Time bi u znatnoj mjeri bilo obesmišljeno entitetsko uređenje BiH, koje je i nastalo iz potrebe očuvanja interesa sva tri konstitutivna naroda u BiH. I ovom prilikom želim da poručim da politička i svaka druga snaga svakog od konstitutivnih naroda u BiH ne zavisi od njegove brojnosti. Ne može jedan narod da bude više konstitutivan ili da ima veća prava od drugog ili trećeg, samo zato što je brojniji", kaže Kuzmanović.

Kuzmanović će nakon odlaska sa funkcije predsjednika RS nastaviti sa radom u Akademiji nauka i umjetnosti RS na funkciji predsjednika Akademije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE