• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK prebrojao polovinu nevažećih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prebrojala je polovinu nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS. Rezultati već u subotu?

 CIK prebrojao polovinu nevažećih listića Izvor: MONDO

Gotovo polovina nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izbrojana je do danas, a brojanje bi trebalo da bude završeno za nekih 30-ak časova, rekao je novinarima u Sarajevu direktor Glavnog centra za brojanje Adi Agić.

"To svakako zavisi od toga šta nađemo u vrećama, odnosno da li je materijal kompletan i ispravno upakovan - tad brojanje ide brzo, za razliku od kontrolnog brojanju za mjesta koja nisu uradila pakovanja po pravilu", objasnio je Agić.

On je konstatovao da će, u slučaju da budu paralelno brojani glasački listići po drugim odlukama Centralne izborne komisije, biti usporeno prebrojavanje nevažećih listića za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Izrazivši uvjerenje da neće biti nikakvih promjena kada je u pitanju izbor srpskog člana Predsjedništva BiH član Glavnog odbora SNSD-a Miroslav Vujičić rekao je da su u ovoj stranci zadovoljni dosadašnjim tokom brojanja nevažećih glasačkih listića.

"Nadamo se da će konačno biti stavljena tačka na ovo pitanje na najbolji način", rekao je Vujičić, dodajući da bi konačni rezultati trebalo da budu poznati najkasnije do nedjelje.

Na optužbe PDP-a o štampanju listića u štampariji u Laktašima i krađi glasova, Vujičić je rekao da su glasački listići štampani u Fojnici, a ne u Laktašima.

Predstavnik PDP-a Predrag Vučićević potvrdio je da nema nekih bitnijih promjena, jedino što je na par mjesta među nevažećim listićima nađeno nekoliko važećih.

Vučićević je izrazio nezadovoljstvo što CIK ne poredi na svim biračkim mjestima koliko je listića ostalo, a koliko je utrošeno, da bi se vidjelo da li je bilo malverzacija, odnosno da li su ubacivani prazni listići, a ispunjeni bačeni.

On je rekao da PDP i dalje ostaje pri tome da se desila malverzacija sa glasačkim listićima te da ima listića štampanih u Laktašima.

Vasić: Pale u vodu sve optužbe PDP-a

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ocijenio je u izjavi Srni da je ponovnom kontrolom nevažećih listića u izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, pri čemu je ustanovljeno da nije bilo neregularnosti, "razotkrivena destruktivnost PDP-a u društvenom i političkom sistemu Republike Srpske (RS)".

"Više od dva mjeseca trajale su PDP-ove optužbe na račun SNSD-a, opštinskih i republičkih institucija i cijele izborne infrastrukture za krađu, lopovluk i kriminalizaciju izbora u kojima je izgubio Mladen Ivanić. LJaga koja je na RS natovarena fantomskim prstenovima sa kineskom tintom, navodnim štampanjem glasačkih listića u Laktašima i nedokazanom krađom, teško se može oprati pred licem međunarodne javnosti", ocijenio je Vasić.

Vasić smatra da je "za tu bačenu ljagu na RS isključivi je krivac Mladen Ivanić i njegova partija".

"Da postoje procedure i intrumentarijum, SNSD bi zahtijevao političko sankcionisanje PDP-a i Ivanića za takvu destrukciju. Ovako, ostaje gorak okus pokušaja da se u Sarajevu falsifikuje politička volja građana RS i pretvori u crnilo izborne prevare", kaže Vasić.

Vasić se nada da ovakve sange nakon ovih izbora "konačno silaze sa političke pozornice, bez obzira na to što se Ivanić upinje da se dodvori Zlatku Lagumdžiji i što nastoji da ulaskom u vlast na nivou BiH ostvari svoje ciljeve i tako našteti RS".

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je danas da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlukom da ponovo prebroji nevažeće glasove napravila samo formalan potez, bez ulaska u suštinu, čime će najveći gubitnici biti građani, jer njihova volja ne može biti do kraja ispoštovana.

"CIK broji nevažeće glasove i kada ih izbroji šta onda? Onda ćemo samo znati koliko ima nevažećih glasova i koje su vrste", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim rječima, nije bilo nikakvih razgovora sa predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom oko formiranja većine bez SNSD-a na nivou BiH, ali je rekao da takva mogućnost postoji.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE