• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijava protiv policije FBiH

Porodica uglednog zeničkog ljekara Veljka Sladojevića najavili su prijavu protiv policije Federacije BiH (FBiH) zbog skrivanja informacija.

 Prijava protiv policije FBiH  Izvor: MONDO

Porodica uglednog zeničkog ljekara Veljka Sladojevića, čiji su posmrtni ostaci identifikovani prošle sedmice 17 godina nakon svirepog ubistva, najavili su prijavu protiv policije Federacije BiH (FBiH) zbog skrivanja informacija.

Doktor Sladojević nestao je u junu 1993. godine u Zenici, a istragom je potvrđeno da je njegovo tijelo pronađeno već početkom jula, zbog čega njegov brat Branislav, koji je na početku rata izbjegao u Beograd, najavljuje tužbu protiv MUP-a FBiH.

"Uniformisana lica su Veljka odvela iz stana 25. juna 1993. godine u 14.30 časova i nikada ga više niko nije vidio. Slao sam pisma i molbe Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, tužilaštvima BiH i FBiH, ali uzalud. Sada se otkrilo da je 2. jula 1993. godine nađeno njegovo tijelo i da je policija tada napravila zapisnik. Pošto on nije imao kod sebe dokumenta, oni su konstatovali da ne znaju o kome se radi i ponovo zakopali tijelo", rekao je Sladojević za "Glas Srpske".

On je rekao da porodica traži izvještaj od federalnog MUP-a iz jula 1993. godine u kojem je konstatovano da je Branislav Sladojević ubijen hicima ispaljenim u grudi i glavu, te izvještaj o obdukciji. "Čuli smo da je tada tijelo i slikano i insistiramo na tome da nam dostave dokumentaciju. Da vidimo šta su oni tada evidentirali i zašto su krili od porodice sve ove godine gdje je tijelo", istakao je Sladojević.

Bez obzira na pismeno urgiranje, kaže brat nastradalog, porodica nikad nije dobili nikakvu pismenu informaciju da li se uopšte nešto radi na ovom slučaju.

On je rekao da porodica neće odustati i da će istrajati do kraja. "Pitanje je zašto je neko odlučio da nas muči 17 godina i da krije informacije o Veljku. Sve se mijenja, a tako i ljudi na različitim pozicijama, kad-tad oni koji su odgovorni progovoriće i mi nećemo odustati od potrage za pravdom", poručio je brat doktora Veljke Sladojevića.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je "Glasu Srpske" 18. oktobra prošle godine da istragu o ovom slučaju "otežava to što se jedan potencijalni osumnjičeni ne nalazi u BiH". "On je nedostupan pravosudnim organima BiH i to je ključni problem koji značajno usporava istragu", rekao je tada Grubešić.

Posmrtni ostaci doktora Sladojevića ekshumirani su na lokalitetu Kozice kod sela Mehurić. Identifikacija je obavljena u utorak u prosekturi groblja Prahulje u Novoj Biloj kod Travnika, u prisustvu Sladojevićeve supruge Kaće i njegovog brata Branislava.

Ugledni zenički ljekar Veljko Sladojević svirepo ubijen je nakon što su ga pripadnici tadašnje Armije BiH juna 1993. godine u papučama odveli iz stana. Na garderobi ubijenog primjetne su tri rane od hitaca iz vatrenog oružja, a na lobanji fizička oštećenja i prelom obje sljepoočne kosti.

U vrijeme nestanka ljekara Veljka Sladojevića, koga je poznavala cijela Zenica, funkciju gradonačelnika obavljao je Besim Spahić, a bivši komandant Sedme muslimanske brigade Džemal Merdan odmah poslije Veljkovog odvođenja uselio se u njegov stan. Šef policije u Zenici tada je bio Fadil Jaganjac, koji je poslije rata obavljao najviše policijske funkcije u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE