• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavne promjene-prvi zadatak nove vlasti BiH

Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon smatra da bi ustavne promjene trebalo da budu prvi zadatak nove vlasti u BiH.

 Ustavne promjene-prvi zadatak nove vlasti BiH  Izvor: MONDO

"Nadam se da će nova vlast u BiH imati političku volju i snagu da napravi korak dalje na približavanju EU, te da će pri tome partneri u vlasti u zajedničkom interesu zanemariti nacionalne i druge razlike. Ustavne promjene su vrlo bitne i to bi trebalo da bude prvi zadatak nove vlasti. Krajnje je vrijeme da BiH stane na svoje noge i počne funkcionisati kao održiva država", rekla je Fajonova.

Prema njenom mišljenju, pogrešno je podržavati ideje o podjeli BiH, jer ona može samo kao cjelina ići dalje prema EU.

Ona je izrazila zadovoljstvo da je pet zemalja zapadnog Balkana Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH, napravilo bitan korak u procesu evropske integracije i naglasila da su zemlje učinile mnogo u ispunjavanju svih tehničkih uslova. "Ove mjere sadrže i političku poruku da sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu", ocijenila je Fajonova.

Fajonova, koja je i potpredsjednik Delegacije Evropskog paralemnta u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU i Hrvatske, izrazila je nadu da će Hrvatska završiti pregovore o pristupanju EU u prvoj polovini sljedeće godine, dodavši da zvanični Zagreb mora uložiti svu energiju da završi najteža poglavlja, posebno poglavlje 23, odnosno pravosuđe i osnovna prava.

Ona je za splitsku "Slobodnu Dalamaciju" rekla da, prema njenim informacijama, Slovenija neće blokirati hrvatske pregovore sa EU. "Na bilateralnom nivou dvije zemlje uspješno rješavaju sva otvorena pitanja. Nakon vrlo važnog dogovora o granici i arbitražnom tribunalu stvoreni su uslovi da se sva otvorena pitanja rješavaju korak po korak", ocijenila je Fajonova.

Prema njenim riječima, u interesu Slovenije je da Hrvatska što prije uđe u EU, ne samo radi političke, već i ekonomske saradnje, što će "biti dobro za ljude s obje strane granice".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE