• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prebrojani nevažeći listići za člana Predsjedništva RS

Ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS okončano je u Glavnom centru za brojanje glasova.

 Prebrojani nevažeći listići za člana Predsjedništva RS Izvor: MONDO

Rezultati su uglavnom u granicama onoga što je stiglo sa redovnih biračkih mjesta, izjavio je Srni direktor Glavnog centra za brojanje glasova Radoje Šupeta.

On je rekao da će Centralna izborna komisija BiH sutra zvanično dati svoj stav o tome i da će saopštiti rezultate ponovnog prebrojavanja.

Šupeta smatra da u slučaju nevažećih glasačkih listića nije došlo do povrede Izbornog zakona BiH.

"Nevažeće i neoznačene biračke listiće, kao pravnik i čovjek, tumačim kao pravo birača da, ukoliko nema preferencije za bilo koga od ponuđenih, ne glasa ni za koga, odnosno da u glasačku kutiju ubaci nepopunjeni ili prekriženi glasački listić", rekao je Šupeta.

Na sjednici CIK-a BiH prije četiri dana donesena je odluka da ponovo bude prebrojano i klasifikovano svih 66.138 nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH sa svih biračkih mjesta u RS. Iz CIK-a su naveli da se osim brojanja glasova vrši i njihova selekcija kako bi bilo utvrđeno da li su nevažeći listići bili prazni ili je označeno više kandidata, te da li su poništeni na neki drugi način.

Prema objavljenim utvrđenim rezultatima, kandidat SNSD-a, DNS-a i SP za člana Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović osvojio je na izborima 3. oktobra 295.624 glasa, kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić 285.927 glasova, a kandidat Saveza za demokratsku Srpsku Rajko Papović 22.778 glasova.

Šupeta je dodao da se trenutno u Glavnom centru, po zahtjevu PDP-a, broje glasački listići iz Gradiške i Srpca, sa svih biračkih mjesta za dvojicu kandidata PDP-a.
"I taj izvještaj će biti proslijeđen sutra CIK-u. Nakon brojanja listića iz Gradiške i Srpca slijedi brojanje sa dva biračka mjesta Banjaluke - Vrbas jedan i Vrbas dva za Narodnu skupštinu RS i kandidata koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladena Ivanića za člana Predsjedništva iz RS, takođe po zahtjevu PDP-a", rekao je Šupeta.

On je pojasnio da je PDP zahtjevao ponovno brojanje za ta dva biračka mjesta, jer je na njima bio enermno visok broj izašlih birača.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE