• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pali" prvi pregovori SDS-a i SNSD-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem postignuta saglasnost o mnogim stvarima.

 "Pali" prvi pregovori SDS-a i SNSD-a  Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, u budućnosti će se više razgovarati o pitanjima u kojima se razilaze stavovi ove dvije stranke.Lideri SNSD-a i SDS-a danas su u Banjaluci obavili prvi u nizu razgovora o mogućoj zajedničkoj saradnji na nivou BiH.

Dodik  je istakao da je razgovor protekao u dobroj atmosferi i da je postignuta saglasnost o mnogim pitanjima.

"Današnji razgovor pokazao je visok stepen odgovornosti, nastavićemo da razgovaramo  s ciljem traženja političke platforme za zajednički nastup na nivou BiH", rekao je Dodik.  Dodik je rekao da je na sastanku sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem potvrđeno da RS nije upitna ni u političkom ni u teritorijalnom smislu i zato se mogu otvoriti razgovori o trećoj teritorijalnoj jedinici.

On je naveo da još nije razgovarao sa predstavnicima PDP-a o mogućem zajedničkom nastupu na nivou BiH,dodajući da je primarni zadatak postići dogovor između SDS-a i SNSD-a, a ostale partije mogu se priključiti tom dogovoru.
 "Nisam razgovarao sa PDP-om i ne znam kakva je njihova  pozicija, ali mislim da je veoma važno iz niza razloga da se postigne dogovor između SNSD-a i SDS-a i da to bude garacija. Ostali mogu da budu uključeni u obimu koji će zavisti od njihovih procjena", kaže Dodik. 

Lider SNSD je istakao da je odgovornost za ono što dolazi na nivou BiH  podjednaka za sve učesnike u političkom životu, jer se RS u BiH pojavljuje kao dejtonska strana i kao takva treba da  definiše svoje pozicije.

"Činjenica je da su ranije stranci htjeli da nas uvuku u organe BiH i da o tome odlučuju i to mora da se prekine i zato mi treba da budemo jedinstveni u RS", kaže  Dodik.

 Na pitanje da li će ići u pregovore sa SDP-om, Dodik je odgovorio da SNSD ima dosta problema da sarađuje sa tom strankom, ali da je realnost da je SDP jedan od pobjednika.

"SDP nije ono što mi želimo, ali razgovaraćemo i sa njima", rekao je Dodik i naveo da to ne znači nikakvu koaliciju niti programsko objedinjavanje.

 "Ako ne uđemo u Savjet ministara optužiće nas da nismo u funkciji ralizacije Dejtonskog sporazuma, kao što je to bilo svaki put do sada", istakao je Dodik.

 Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je ova stranka odlučila  da obavi razgovore sa SNSD-om i sa ostalim strankama iz RS i BiH jer, kako je rekao, veliki broj građana RS to i očekuje.

Bosić je potvrdio  da na današnjem sastanku postignut visok stepen saglasnosti o određenom broju pitanja ne precizirajući o čemu je riječ. On kaže  da je dogovoreno formiranje grupa dvije stranke koje će pronalaziti zajednička rješenja o pitanjaima o kojima nema saglasnosti.

Lider SDS-a najavio je  da će tokom dana razgovarati sa predsjednikom PDP Mladenom Ivanićem kao i sa ostalim strankama iz RS i FBiH, uključujući i SDP.Odgovarajući na pitanje da li SDS podržava dogovor između HDZ i SNSD Bosić je rekao da je to upravo jedno od pitanja u kojem se ove dvije stranke razilaze i naglasio da je priča o trećem entitetu za RS neprihvatljiva.

 "Sve ćemo učiniti da se formiraju vlasti i na nivou BiH i u RS što je prije moguće, jer smatramo da je to u interesu građana RS. Danas nismo ništa konkretno dogovorili, ali ispostavilo se da immamo mnogo identičnih stavova i izrazili smo spremnost da o tome razgovaramo", kaže Bosić.                               

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE