• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na bosanskoj strani Perućca 370 tijela

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da je, prema informacijama kolega iz BiH, na lijevoj obali jezera Perućac pronađeno 370 tijela.

 Na bosanskoj strani Perućca 370 tijela Izvor: MONDO

"Na toj lokaciji je, prema informacijama koje smo dobili od bosanske strane, na njihovoj strani, pronađeno oko 370 tijela, a na našoj strani 11 tijela", kazao je agenciji Beta Odalović koji će u Sarajevu sa kolegama iz BiH, predočiti rezultate pretrage jezera Prućac.

On je kazao da će porodicama iz tog kraja biti predočeno šta je do sada urađeno i šta mogu da očekuju dalje u pogledu identifikacije posmrtnih ostataka.

"Postupili smo po svim zahtjevima koje je bosanska strana imala. Odloženo je za određeni period punjenje jezera da bi mogla da se izvrši kompletna pretraga jer je to jedan nepristupačan teren, a spuštanje nivoa jezera do 18 metara stvorilo je pravu mogućnost da se izvrši pretraga i lijeve i desne obale Drine", kazao je on.

On je rekao da najveći broj porodica, koje su izdale zahtjev za traženje, su dale krvne uzorke i oni se nalaze u jedinstvenoj bazi.

"Nadamo se da će doći do što većeg broja poklapanja da bi se što više slučajeva rezriješilo", istakao je Odalović.

Kako je naveo, razrješenje sudbine nestalih je humana i civilizacijska obaveza i jedna od najboljih osnova za stabilizaciju ukupnog stanja regiona, podsetivši da se 14.500 osoba još vodi kao nestalo u čitavom regionu.

"Dokle god imamo toliko nerazjašnjenih sudbina imamo potencijalne probleme u ukupnim odnosima", kazao je Odalović dodajući da porodice imaju pravo da pronađu svoje najmilije i znaju ko je odgovoran za zločine.

Prema prvim pretpostavkama, skeletni ostaci pripadaju žrtvama ratnih zločina koje su počinile formacije Milana Lukića koga je Haški tribunal jula 2009. godine osudio na doživotnu robiju zbog serije zločina nad Bošnjacima u Višegradu i okolini tokom rata u BiH u periodu od 1992. do 1994.godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE