• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pak: Nema vlasti bez najjačih stranaka

Izvjestilac EU parlamenta za BiH Doris Pak tvrdi da BiH treba snažnu vlast koju će biti vrlo teško formirati bez najjačih srpskih i hrvatskih stranaka.

 Pak: Nema vlasti bez najjačih stranaka Izvor: MONDO

Prema njenim riječima, Bošnjaci dobro znaju da BiH bez Srba i Hrvata neće biti ista.

"Ne mislim da Bošnjaci imaju takve namjere, ali svi znaju da će, ako budu isključene glavne političke snage, biti vrlo teško voditi zemlju", prokomentarisala je Pakova razgovore o formiranju vlasti nakon oktobarskih izbora u BiH.

Prema njenim riječima, najvažnije je da bude uspostavljena efikasna vlast koja može da prevaziđe probleme koji već godinama čekaju.

"Političari u BiH moraju da nađu rješenje za ovu situaciju. Znam da je teško, jer sada imamo dvije stranke koje nikada nisu očekivale da bi mogle da budu u koaliciji, a koje moraju da prevaziđu situaciju. To su Socijaldemokratska partija BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ako mogu tako da kažem, nisu baš dobri prijatelji", rekla je Pakova za današnji "Dnevni avaz".

Ona je naglasila da svi političari moraju biti oprezni prema tome hoće li vlast koja se formira biti ona koja može funkcionisati i prevazići velike probleme koji odavno čekaju na rješavanje.

Govoreći o Hrvatima u BiH, Pakova smatra da je problem u tome što su oni podijeljeni.

"Hrvati su trebali da budu više ujedinjeni da se bore za svoj identitet i drže zajedno. Do njih je da budu predani svojoj sudbini u BiH. Komšić se predstavlja kao Hrvat, i ako to jeste, on bi se onda trebalo da brine i za tu naciju. Trebao bi da igra ulogu za koju je izabran, trebao bi da djeluje i kao Hrvat, iako ga nisu izabrali, a ne samo kao predstavnik svoje stranke", smatra Pakova.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE