• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja

BiH je, uz Kosovo, rangirana najgore u Jugoistočnoj Evropi, i na samom dnu liste evropskih zemalja po prisustvu korupcije u javnom sektoru.

 BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja Izvor: MONDO

Na prezentaciji globalnog Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2010. godinu, organizacija Transparensi Internešnal je saopštila da Bosna i Hercegovina ni ove godine nije napravila značajan pomak u iskorenjivanju korupcije u javnom sektoru, te se tako na listi od 178 zemalja sveta nalazi na 91. do 97. mjestu prema prema nivou te vrste korupcije.

Ove godine BiH ima ocjenu 3,2 na skali od 0 do 10, gde 0 predstavlja apsolutnu korupciju, a 10 zemlju bez korupcije.

"Iako je u poređenju sa prethodnom godinom, kada je Indeks iznosio 3,0, BiH ostvarila neznatan napredak od svega 0,2, on se može najpre povezati sa donošenjem Zakona o Agenciji za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, i antikorupcijske Strategije, koji ipak do sada nisu dali nikakve rezultate, te se može slobodno reći da je napredak samo formalan, dok suštinski BiH još nije ni blizu svojih susjeda po posvećenosti borbi protiv korupcije, saopštio je TI BiH.

Ta organizacija je navela da su u BiH primetni konstantni pokušaj unazađivanja postojećih antikorupcijskih zakona, kao što su zakoni o sukobu interesa, finansiranja političkih partija, Izborni zakon.

"BiH je još među zemljama sa najvećim raskorakom između zakonskog okvira i primjene tih zakona, te odgovorni za dela korupcije još prolaze bez ikakvih kazni i posljedica, ukazao je TI BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE