• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Draganu Rodiću osam godina zatvora

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice i Dragana Rodića osudio na osam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Drvara.

 Draganu Rodiću osam godina zatvora Izvor: MONDO

Presudom Suda BiH, Rodić je za zločin protiv čovječnosti, te za zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen na po pet godina zatvora, ali mu je Sudsko vijeće izreklo jedinstvenu kaznu u trajanju od osam godina, javila je Balkanska istraživačka mreža /Birn/.

Rodić je proglašen krivim jer je od maja 1992. do maja 1995. godine, kao stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, učestvovao u mučenjima, ubistvima, premlaćivanjima i drugim nečovječnim djelima prema civilima i ratnim zarobljenicima u tom gradu.

Proglašen je krivim i zato što je zajedno sa drugim stražarima logora i objekata koji su bili korišteni za zarobljavanje, te sa pripadnicima Drugog krajiškog korpusa VRS učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona nesrpskog stanovništva, te uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica".

Rodić je bio optužen zajedno sa Ratkom Dronjkom, bivšim komandantom i upravnikom objekta koji je bio korišten za zarobljavanje na području Drvara, ali je Rodić postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, kojim se obavezao da će svjedočiti protiv Dronjka, kao i u ostalim predmetima gdje bude potrebno.

Prema sporazumu, predložena kazna je bila između sedam i osam godina zatvora.

Rodić nema mogućnost žalbe na visinu izrečene kazne, a u pritvoru se nalazi od januara ove godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE