• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u četvrtak sa SDS-om i SDA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se predstavnici ove stranke u četvrtak ponovo sastati sa SDS-om.

 Dodik u četvrtak sa SDS-om i SDA Izvor: MONDO

Predstavnici dvije stranke će se sastati kako bi bi radili na platformi koja bi trebalo da bude osnov njihovog zajedničkog nastupa u Parlamentarnoj skupštini BiH, a tim SNSD-a predvodiće Igor Radojičić, potvrdio je Dodik za "Glas Srpske".

On je istakao da je mnogima u SDS-u jasno da je neophodna saradnja srpskih stranaka u parlamentu BiH, te da je SNSD spreman da zajedno sa partijama iz Republike Srpske gradi zajedničku politiku i da jedinstveno nastupa po svim pitanjima važnim za strukturisanje organa vlasti i politike na nivou BiH.

Dodik je najavio da će se u četvrtak u Banjaluci sastati i sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, sa kojim će razgovarati o razvoju političke situacije, prije svega na nivou BiH, te formiranju vlasti.

U SDS-u su rekli da imaju dovoljan kapacitet ljudi koji će sastaviti platformu na osnovu koje će pregovarati sa SNSD-om o zajedničkom nastupu u parlamentu BiH.

Predstavnici SDS-a ranije su o koaliciji u parlamentu BiH razgovarali sa delegacijom SDP BiH, koji pokušava da formira vlast bez SNSD-a i HDZ-a BiH, stranaka koje su dobile najveći broj glasova srpskog i hrvatskog naroda.

Izvori bliski SDS-u tvrde da se za koaliciju sa SDP-om BiH posebno zalaže Darko Babalj, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo i novoizabrani poslanik u Parlamentu BiH.

Milorad Dodik je izjavio je da je za ovu stranku neprihvatljivo da budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude predstavnik SDP-a BiH.

Gostujući u programu BHRT-a, Dodik je rekao da to mjesto treba da pripadne "vidljivom, a ne kamufliranom predstavniku hrvatskog naroda u BiH", naglasivši da bi ta dužnost trebala pripasti lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću kao predstavniku stranke koja je na proteklim izborima dobila najveću podršku iz ovog naroda.

Dodik smatra da bi izbor Čovića bio u skladu sa suštinom Dejtonskog sporazuma, da bi doprinio političkoj stabilnosti BiH, odnosno rehabilitovao i izbalansirao situaciju nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, te tako stvorio "radnu temperaturu".

On je dodao da razgovori SNSD-a sa SDP-om o konstituisanju vlasti na državnom nivou neće biti isključeni, iako je, kako je naglasio, SDP u proteklom periodu dosta učinio da "zagadi političku atmosferu" i odnos prema ovoj stranci.

Govoreći o mogućnosti da se vladajuća koalicija na nivou BiH formira bez SNSD-a, Dodik je rekao da bi to bilo štetno za BiH i da je zemlja u tom slučaju na "dobrom putu dalje dezintegracije".

Dodik je istakao da je SNSD spreman odmah početi raditi i ponuditi prijedloge riješenja kod implementacije presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", pitanjima distribucije električne energije u distriktu Brčko, vojne imovine i popisa stanovništva u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE