• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo bez odluke o povlačenju sredstava MMF-a

Autor mondo.ba

Savjet ministara BiH na današnoj sjednici nije donio odluku o povlačenju sredstava MMF, koja je ovaj fond uplatio na račun Centralne banke BiH, kazao je, na konferenciji za novinare, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija.

 povlačenje sredstava MMF-a Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

"Sredstva su uredno na računu Centralne Banke i ja mislim da su  davno trebala da budu na računima Vlade FBiH,Vlade RS i Brčko distrikta  , a isto da se i tu ne zadržavaju predugo već da budu doznačena onima kojima su najpotrebnija, a to je zdravstveni sektor i oni ljudi koji nisu mogli da rade", rekao je Tegletija. 

Naglasio je da ne postoji nikakav spor sa stanovišta raspodjele tih sredstava nego da se, kako tvrdi, radi o nepotrebnim političkim igrama u koje se "polako uključuje  i Centralna banka".

"Savjet ministara je uradio sve što je do nas i dostavili smo sve što je potrebno Centralnoj banci, a da li će  banka poslije toga imati uslove da doznači ta sredstva, to ne  mogu da govorim, ali sam sasvim siguran da će gospodin Bevanda koji je legalista ispoštovati sve što je u njegovoj obavezi, i da taj proces neće biti blokiran u Ministarstvu finansija i trezora BiH", izjavio je Tegeltija. 

Pročitajte i ovo

 Takođe je dodao, da na sjednici nije donesena ni Odluka o raspodjeli finansijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih i fizičkih lica, koja bi trebalo da se podijele po istom principu kao donatorska sredstva. 

" Radi se o relativno malom iznosu sredstava. Ukupan iznos je 474 000 KM. Nije postojala saglasnost ministara iz reda bošnjačkog naroda. Ukoliko do sljedeće sedmice ne podijelimo ta sredstva ja ću pozvati donatore da zatraže povrat svojih sredstava i da ih oni sami rasporede", istakao je Tegeltija. 

Naveo je i da nije usvojena Odluka o uspostavljanju grupe  za socioekonmski odgovor na pandemiju COVID -19.

"Prijedlog o formiranju ove grupe je došao do strane Međunarodne zajednice, odnosno Međunarodna zajednica je zajedno s nama pokušala da formira grupu koja će koordinirati mjere koje će biti neophodno realizovati u budućem periodu. Protiv formiranja ove grupe su glasali ministrica Turković i ministar Radončić", rekao je Tegletija. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE