• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevažeći listići ne mijenjaju rezultate izbora

Ponovljenim brojanjem nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS utvrđeno je da nema promjena u izbornom rezultatu.

 Nevažeći listići ne mijenjaju rezultate izbora Izvor: MONDO

Ponovljenim brojanjem nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) utvrđeno je da su ukupno 60.794 listića nevažeća, ali da to nema nikakvog uticaja na konačan izborni rezultat prema kojem je pobjednik Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

Prema danas objavljenom izvještaju Glavnog centra za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) BiH, razlika od 810 glasačkih listića, odnosno od 60.794 do 61.604 nevažećih glasačkih listića, koliko je utvrđeno na obrascima zbirnih rezultata za redovna biračka mjesta, uzrokovana time što u vrećama predviđenim za nevažeće glasačke listiće nisu pronađeni svi nevažeći listići.

„To može biti uslovljeno činjenicom da određeni broj biračkih odbora nije izvršio pakovanje nevažećih glasačkih listića na propisani način i oni nisu pronađeni u odgovarajućim vrećama“, stoji u izvještaju.

Prema nalazima ponovljenog brojanja, nevažećih neoznačenih glasačkih listića je 44.525, precrtanih 10.090, a glasačkih listića sa više oznaka 6.179.

Utvrđeno je da su na glasačkim listićima sa više oznaka u 57 slučajeva korištene različite olovke prilikom glasanja.

U izvještaju Glavnog centra za brojanje ističe se da nevažeći glasački listići nemaju nikakav uticaj na konačan izborni rezultat jer se sa sigurnošću može tvrditi da neoznačeni glasački listići i precrtani glasački listići nisu i ne mogu biti predmet izborne prevare ili bilo kog oblika izbornog inženjeringa,

Dodaje se da nevažeći označeni glasački listići na kojima su označena dvojica ili sva trojica kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS, pod pretpostavkom da su naknadno označavani, što su mogli učiniti samo birački odbori, i pod pretpostavkom da su svi bili za kandidata Koalicije „Zajedno za Srpsku“ Mladena Ivanića, ne mogu uticati na promjenu utvrđenog i objavljenog izbornog rezultata.

„Takođe, ni 57 nevažećih glasačkih listića na kojima je glasano sa dvije različite olovke ne mogu uticati na izborni rezultat“, stoji u izvještaju.

CIK je 20. oktobra, odlučujući po zahtjevu PDP-a i Koalicije „Zajedno za Srpsku“, kao i zbog neuobičajeno velikog broja nevažećih glasačkih listića, u interesu izbornog prava, po službenoj dužnosti naredio ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS na redovnim biračkim mjestima, sa posebnim akcentom na utvrđivanje razloga proglašavanja glasačkih listića nevažećim.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE