• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbačena apelacija federalne Vlade

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Vlade Federacije BiH (FBiH) podnesenu protiv presude Ustavnog suda FBiH od 9. februara 2010. godine, jer je podnijela neovlaštena osoba.

 Odbačena apelacija federalne Vlade Izvor: MONDO

U saopštenju Ustavnog suda BiH podsjeća se da je pobijanom presudom Ustavnog suda FBiH utvrđeno da Zakon o državnim službenicima u tijelima državne službe u Zapadno-hercegovačkom kantonu nije u nesaglasnosti sa Ustavom FBiH.

Postupak pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuo je premijer Vlade FBiH, a ne Vlada.

"Pravila Ustavnog suda BiH, između ostalog, propisuju da učesnik u postupku pred Ustavnim sudom BiH može biti stranka u postupku u kojem je donesena odluka koja se pobija apelacijom. S obzirom na ovu odredbu, apelacija je odbačena zato što ju je podnijela neovlaštena osoba", navodi se u obrazloženju odluke.

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Ahmeda Hamdana ali Fervana, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda FBiH od 16. jula 2006. godine kao očigledno neosnovanu, koja se odnosi na odbijanje apelantovog zahtjeva za sticanje državljanstva BiH i državljanstva Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Udruženja građana "Borba protiv korupcije"-Transparensi Internešnal BiH, podnesenu protiv Rješenja Suda BiH od 12. novembra 2009. godine, zbog toga što je inkompatibilna s Ustavom BiH.

Predmet se tiče apelantovog prava da formalnopravno bude stranka u postupku u vezi sa zahtjevom Centralnoj izbornoj komisiji BiH za utvrđivanje postojanja sukoba interesa ministra za industriju i energetiku u Vladi FBiH Vahida Heće.

Ustavni sud BiH je danas na redovnoj sjednicu Vijeća od pet sudija riješio četiri zahtjeva za donošenje privremene mjere, kao i 199 pojedinačnih apelacija.

Od toga Sud je riješio 17 apelacija u meritumu, 91 apelaciju je odbacio zbog očigledne nedopustivosti, a 90 apelacija je odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti , dok je u jednom predmetu je postupak obustavljen.

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem u praksi konstantno prisutan, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako je, i na ovoj sjednici u 12 od 17 meritornih odluka Ustavni sud BiH u potpunosti ili djelimično raspravljao o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija biće održana 10. novembra 2010. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE