• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelavić tvrdi da je žrtva političke odmazde

Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić tvrdi da je sudski proces u BiH protiv njega pokrenut u režiji stranih tužilaca i sudija s ciljem političke odmazde i da je sve to bilo daleko od poštenog i pravednog pravosudnog procesa.

 Jelavić tvrdi da je žrtva političke odmazde Izvor: MONDO

Jelavić je za "Glas Srpske" izjavio da je to razlog što ne vjeruje pravosuđu BiH i što je oprezan, a posebno prema Sudu BiH.

Jelavić, protiv koga Sud BiH vodi istrage u predmetima Hercegovačka banka i hrvatska samouprava i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, kaže da nije bilo prepreka da oba predmeta za četiri godine budu proslijeđena u Hrvatsku gdje živi i gdje može da bude procesuiran i eventualno osuđen.

Odgovarajući na pitanje da li je procesuiranje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića slučaj sličan njegovom, on je rekao da je, sasvim sigurno, riječ o "istovjetnom rukopisu", odnosno o tome "da se čovjeku natovari niz krivičnih rocesa i da se tako kazni za političko djelovanje".

Komentarišući izbore u BiH, Jelavić je istakao da je sada prvi korak postizanje konsenzusa važnih političkih hrvatskih stranaka u BiH i da tako hrvatski politički blok uđe u ravnopavne pregovore o primjeni izbornih rezultata i uspostavljanju nove vlasti na nivou BiH.

"Imamo jako loša iskustva iz bliske prošlosti, iz vremena kada je u režiji i uz pomoć međunarodne zajednice formirana Alijansa za promjene u kojoj su bili predstavnici hrvatskog naroda koji su bili izborni gubitnici. U to vrijeme HDZ je dobio potpuni plebiscit, s više od 90 odsto glasova, a u izvršnim vlastima na nivou države i Federacije BiH bili su izborni gubitnici koji su dobili od desetak, do nekoliko stotina glasova. To mora da bude velika škola, prije svega mojoj stranci HDZ-u BiH", rekao je Jelavić.

Govoreći o ponovnom izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Jelavić je rekao da to što je Komšić spreman da prihvati "takvu igru, svjestan da je riječ o nepravednom izbornom zakonu i koji zna da je izabran za predstavnika hrvatskog naroda sa više od 90 odsto nehrvatskih glasova", prije svega govori o njemu kao političaru i kao čovjeku. "Da sam na njegovom mjestu, nikada ne bih mogao da se usudim na takvu avanturu", tvrdi Jelavić.

On je ocijenio da je koncept predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije da pod plaštom građanske, unitarne države ostvari da bošnjački narod bude ključni i ravnopravniji od hrvatskog i srpskog naroda u BiH. "To je jedan koncept, a drugi je država ravnopravnih, suverenih naroda. Na osnovu toga trebalo bi da dođe do administrativnog, teritorijalnog preuređenja BiH i da se to na kraju i ostvari. Dakle, stvaranje države ravnopravnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka", rekao je Jelavić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE