• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić očekuje pozitivnu odluku 8. novembra

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izrazio je očekivanje da će 8. novembra biti donesena pozitivna odluka o bezviznom režimu za BiH.

 Radojičić očekuje pozitivnu odluku 8. novembra Izvor: MONDO

Podsjetivši da je BiH "već odavno" ispunila sve uslove i da je zadnjih mjeseci odluka u rukama Brisela, Radojičić je ocijenio da su evropske institucije jedna poprilična "birokratska šuma", u kojoj ima jako puno nivoa koji učestvuju u donošenju odluka.

"Preostala je još jedna stepenica, a to je Savjet EU, 8. novembra, na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka. Sve naše indicije govore da bi ona trebalo da bude pozitivna, odnosno da bi nakon Evropskog parlamenta, Evropske komisije i raznih komiteta i Samit lidera evropskih zemalja konačno trebalo da donese odluku o bezviznom režimu za BiH", rekao je Radojičić za Radio RS.

On je rekao da bi bilo realno da od decembra ili najkasnije januara 2011. građani BiH putuju u zemlje EU bez viza.

Pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova u Briselu, "Nezavisne novine" su objavile da će građani BiH od 15. decembra moći će da putuju bez viza u zemlje šengena.

Radni dokument za odobravanje bezviznog režima već je završen i o njemu će glasati ambasadori članica zemalja EU na sastanku u Briselu 3. novembra, što je formalno jedina preostala "prepreka".

Ukoliko odluka bude pozitivna, odluka o ukidanju viza za građane BiH i Albanije na sjednici Savjeta EU 8. novembra biće čista formalnost, rekao je izvor "Nezavisnih".

EU je prije dvije godine dala "mapu puta" koja je sadržavala oko 150 reformi koje BiH mora da provede da bi bila stavljena na bijelu šengensku listu. Evropska ekspertska komisija je u BiH boravila u junu, nakon čega je objavljeno mišljenje eksperata da je BiH ispunila gotovo sve uslove.

Da bi građani BiH mogli u EU putovati bez viza potrebno je da nabave nove biometrijske pasoše, koji su bili jedan od najvažnijih uslova za viznu liberalizaciju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE