• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti protiv izgradnje elektrane na Sani

U Donjoj Pecki kod Mrkonjić Grada održani mirni protesti protiv izgradnje hidroelektrane na izvorima rijeke Sane

 Protesti protiv izgradnje elektrane na Sani Izvor: MONDO

Predstavnici Koalicije za zaštitu Sane danas su sa mještanima Donje Pecke u opštini Mrkonjić Grad organizovali mirne proteste povodom pripremnih radova za izgradnju hidroelektrane na izvorima rijeke Sane u ovom mjestu.

Predstavnik Koalicije Boro Marić tvrdi da je preduzeće "LSB Elektrane" iz Banjaluke, koje je izvođač radova, bez važeće projektne dokumentacije prošle sedmice započelo izgradnju pristupnog puta do izvora Sane, čime je prekršilo Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o uređenju prostora i građenju, te Zakon o koncesijama.

On je rekao Srni da je ovo preduzeće preuzelo koncesiju za ovaj projekat od kompanije "Enerdži MBA", sa kojom je Vlada Republike Srpske (RS) 2006. godine potpisala ugovor o koncesiji, nakon čega mu je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu, koje je Okružni sud u Banjaluci poništio po tužbi opština Ribnik i Mrkonjić Grad.

"Donesena je nova Studija, iako je ovo područje Prostornim planom RS predviđeno kao dio parka prirode gornjeg toka Sane, koji bi imao strogi režim zaštite. I na tu novu studiju smo uložili žalbu", rekao je Marić.

On kaže da je "i pored niza nepravilnosti koje su učinjene prilikom odobravanja koncesije, investitor nastavio sa radovima, zbog čega je Koalicija prinuđena da se pored pravnih sredstava za očuvanje izvora Sane bori i mirnim protestima, jer nadležne institucije do sada nisu reagovale i spriječile nelegalnu gradnju".

"Imamo dovoljno argumenata da pobijemo tvrdnje koncesionara kako je u pitanju ekološka mini hidroelektrana, koja zadovoljava odredbe protokola iz Kjotoa", rekao je Marić i dodao da je u RS u zadnjih pet godina dodijeljeno ukupno 107 koncesija za izgradnju mini hidroelektrana, a samo je jedna izgrađena i posluje s gubitkom.

On je naglasio da će Koalicija tražiti od Vlade RS da izvrši reviziju dodijeljenih koncesija jer su date nepromišljeno i bez ozbiljnih analiza, te da male hidroelektrane nisu potrebne RS, već da će ponuditi alternativu u razvoju odgovornog i održivog turizma.

"Iako koalicija okuplja nevladine organizacije, naš broj je sve veći i sada je tu preko 30 udruženja. Borbu za sprečavanje zagađenja izvora Sane nastavićemo sve dok to ne spriječimo i imamo podršku svih mještana, a naredne sedmice razgovaraćemo i sa izvođačem radova", najavio je Marić.

MINISTARSTVO: NISMO NADLEŽNI ZA STANjE NA TERENU


Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) nije nadležno za stanje na terenu oko početka radova na izgradnji male hidroelektrane na izvorima rijeke Sane i ne zna zašto inspekcijske službe nisu reagovale na zahtjev Koalicije za zaštitu Sane za sprečavanjem gradnje, izjavila je Srni portparol ovog ministarstva Gorjana Rosić.

Povodom današnjeg protesta Koalicije zbog izgradnje pristupnog puta na ovom lokalitetu, čiji je izvođač preduzeća "LSB Elektrane", Rosićeva je rekla da se ovo preduzeće nije obraćalo Ministarstvu sa zahtjevom za potrebne dozvole, među kojima je i ekološka, bez kojih gradnja ne može da počne, ali da je tačno da je od Ministarstva dobilo urbanističku saglasnost.

Prema njenim riječima, resorno ministarstvo je donijelo Rješenje o odobravanju Studije o uticaju na životnu sredinu navedenom preduzeću, ali je Koalicija za zaštitu Sane protiv njega pokrenula upravni spor, kojim je ono poništeno.

"Nakon toga, donijeli smo novo rješenje uz korigovanje Studije, ali je Koalicija ponovo pokrenula upravni spor. Ministarstvo trenutno čeka sudsku odluku, koju će morati da ispoštuje ma kako glasila, ali ne može narediti inspekcijskim službama da spriječe gradnju", istakla je Rosić.

Komentarišući navode Koalicije za zaštitu Sane da je ovo područje Prostornim planom RS predviđeno kao reginalni park prirode, Rosićeva je rekla da to ne znači da je gradnja na njemu zabranjena, već da su tačno propisani uslovi pod kojima je ona dozvoljena i da je na osnovu toga investitoru i izdata urbanistička saglasnost.

"Gradnja ovakvih hidroelektrana je u potpunosti u skladu sa odredbama sporazuma iz Kjotoa, što znači da moraju biti ekološki sigurne. S druge strane, ako se cijela Evropa okreće izgradnji obnovljivih izvora energije, ne vidimo zašto to ne bi uradila i RS", rekla je Rosić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE