• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje su koristi bezviznog režima?

Domaći političari se slažu da će bezvizni režim za građane BiH, koji bi trebalo da bude odobren 15. decembra, donijeti brži razvoj zemlje.

 Koje su koristi bezviznog režima? Izvor: MONDO

Stranački zvaničnici smatraju da će građani BiH u decembru moći putovati u zemlje šengena EU bez viza, ali da je takvu odluku trebalo donijeti i ranije.

Lider Saveza nezavisnih sociojaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik smatra da će odobravanje bezviznog režima doprinijeti pojačanju ne samo turističkih, nego i privrednih kontakata BiH sa članicama EU.

Dodik, koji je i novoizabrani predsjednik RS, rekao je da je bezvizni režim za građane BiH dugo očekivana dobra vijest, te da su ranije učinjeni svi napori kako bi se donijela odluka o ukidanju viza, pišu "Nezavisne novine".

"Žao mi je što ta odluka nije donesena i ranije, jer su i prije bili ispunjeni svi uslovi za to, tako da su postojale spekulacije samo oko termina, da li to učiniti prije ili poslije izbora", naglasio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da je BiH "već odavno" ispunila sve uslove i da je zadnjih mjeseci odluka u rukama Brisela.

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić smatra da je ukidanje viza veoma značajan podsticaj za sve građane u BiH, koji žele svoju zemlju da osjete kao dio Evrope.

"Nepravedno smo bili kažnjeni znatno duži period nego što su to bile ostale zemlje koje su imale ograničenja u viznom režimu. Ukidanje viza će značajno uticati na podsticaj razvoja raznih vidova preduzetništva, jačanje ekonomskih veza i privredne saradnje", kaže Đokić.

Potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nedeljko Čubrilović mišljenja je da su građani BiH nepravedno dugo čekali na bezvizni režim, koji je izuzetno značajan za privredni razvoj i nesmetanu razmjenu materijalnih dobara.

"Bezvizni režim će sigurno doprinijeti usavršavanju i bržem razvoju BiH, koja mnogo zaostaje za republikama bivše Jugoslavije", istakao je Čubrilović.

Najavljeno ukidanje viza za građane BiH, generalni sekretar Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Ćuzulan smatra očekivanim, ističući da su za ovakvu odluku već odavno ispunjeni uslovi. "U svakom slučaju je dobro da se napokon to skine sa dnevnog reda, što je jedna od pretpostavki za ispunjavanje uslova BiH za pristupanje EU", naglasio je Ćuzulan.

Portparol Stranke demokratske akcije (SDA) Samir Kaplan smatra da je i prošle godine bilo osnova da se BiH ukinu vize kada je ta mjera donesena za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar smatra da je realno očekivati da od 15. decembra građani BiH počnu putovati bez viza, jer su davno zaslužili da putuju slobodno po Evropi.

Naglasivši da se bezvizni režim i ranije očekivao, potpredsjednik SDP-a BiH Mira Ljubijankić upitala je gdje će građani BiH naći novčana sredstva da putuju.

Mato Franjičević iz HDZ-a BiH rekao je da se nada da će građani BiH od 15. decembra moći putovati bez viza, ali da je većim dijelom "do nas" zašto do toga nije došlo ranije.

"Nezavisne novine" pišu da će građani BiH od 15. decembra u zemlje šengena EU moći putovati bez viza. Radni dokument za odobravanje bezviznog režima je već završen i o njemu će glasati ambasadori članica zemalja EU na sastanku u Briselu, 3. novembra.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE